Анонсы

Ақ аюлар қайда тұрады?

(Д.Б. материалдарына сәйкес, Чишщинский Александр Александрович)

Ақ аюлар қайда тұрады?

Осисің басқа өкілдерінен айырмашылығы, полярлық аю - бұл нағыз теңіз аңы, жерден сирек кетеді. Сәрсенбі, оның мекендейтін жері - мұзбен жабылған арктикалық теңіздер, онда ол өзінің өмірін өткізіп, итбалықтарды және басқа да қол жетімді тау-кен жұмыстарын іздейді.

Ақ аюлар қайда тұрады?

Жыртқыштың таралуы аймағы поляр мұзының таралу аймағына сәйкес келеді. Бұл Солтүстік Солтүстік Мұзды мұхит, оның барлық сыртқы теңіздері (ақ түстен басқа), Беринг теңізінің солтүстік бөлігін, сондай-ақ Гудзондар, баульдер мен Арктика аралдарының борыштары.

Арктикалық физикалық карта
Арктикалық физикалық карта

Ақ аюлар үнемі жарақат алады. Көбінесе олар алыс қашықтыққа ауыстырылады. Теңіз токтары. Мысалы, суық Шығыс Гренландия ағынының аймағына келген аюлар Девриов бұтасындағы Гренландияның оңтүстік-шығысында Гренландиядан мұзды ағып кетуі мүмкін. Онда мен мұзды еріп, осындай жеңілгендердің көпшілігі жолда өледі.

Мұз жағдайындағы маусымдық өзгерістермен байланысты аюлардың белсенді қозғалысы бар. Жазда, мұзды ерітіндісінің арктурасында, бұл аңдарды солтүстікке дейін қазып алады. Мамыр мен тамыздан тамызға дейін олар солтүстік Арктикалықтар аралдарында, мысалы, жер бетінде Франц Жүсіптерінде пайда болады. Кеңестік және американдық дируациялық станциялардың қызметкерлері аюлармен, соның ішінде пойнмендермен, аудандарда, 88 ° 30-дың ауданында, оның ішінде аналықтармен кездесті. ш. Кейбір аңдар полюстерге жетті. Күзде мұзды мұздатқыштың ауданы артады. Оңтүстікке «прогресс» мұзы, және дөрекі қозғалыссыз мұзсыз мұзсыз мұзсыз мұз бар - бұл қалқымалы мұз аймағымен жабылған. Аюлар осы уақытта оңтүстікке ауысады, материк жағалауына жетеді. Бұл түрдегі көшпенділер полярлық зерттеушілер бірнеше рет атап өтті.

Күзде аюлар Франц Жүсіптің жерінен шығып, Свалберенаға қарай Виктора қаласынан шығып, оңтүстік-батыстан кетеді; Көктемде қайтару қозғалысы бар. Зоологтар мен аңдар сонымен қатар Франц Жүсіп пен жаңа жер арасындағы тұрақты ауысуларын байқады. Әр күзде, дәнекерлеу орнаған кезде, Кара теңізіндегі аюлар Оңтүстік-батысқа қарай оңтүстік-батысқа қарай, Диксонға түсіп, Таймыр жағалауларымен жүреді; Мамыр-маусым айларында. Солтүстік-батысқа қарай Венгелді Шығыс Сібір теңізіне, қыркүйек-қазан айларында - қарама-қарсы бағытта. Мұндай көшпенділер және Арктиканың басқа да бағыттары бар.

Ақ аюлар қайда тұрады?

Олардың көптеген жануарлар түрлері біркелкі емес, кейбір жерлерде олар көп және жиі кездеседі, олар жиі кездеседі, олардан өте аз немесе мүлдем жоқ. Бұл таңқаларлық емес, өйткені барлық жерде жануарлар өздері үшін қажетті жағдайларды таба алады. Бұл ақ аюға толықтай байланысты. Ол үшін басты шарт - бұл көп тамақ. Аю-аю мөрдің бірнеше түріне беріледі. Тығыздағыштардың арктысында көптеген көптеген жағдайлар бар, оларда көптеген ашық су бар - жусан, жарықтар мен тұқымдар көп, сонымен қатар теңіздің биологиялық өнімділігі жоғары, яғни, мөрі үшін тамақ. Мұндай жағдайлар биік мұздың жолында арктикалық теңіздер бойымен, арктиканың теңіздеріндегі оңтүстік жиектерде, бұғатталған және тыныш мұхиттармен шекаралас болады.

Ақ аюдың жерінде тамақтану қиынырақ. Көптеген арктикалық округтерде жануарлар жағалауды және аралға сирек қарамайды. Алайда, Суши оларға маңызды биологиялық функцияны орындау үшін қажет - көбею: олар аюдың жарығына көрінетіні сонда. Аналыққа дайындық аналық әйелдер Арктикалық аралдарға және шөлді жағалауларға түсіп, қарлы берерогерлерде отырады, олар шамамен алты ай жұмсайды. Қыстың ішінде олар текшелерді дүниеге әкеледі, ал көктемде, күн, ал көктемде, олармен бірге, олармен бірге биржаттар кетіп, полярлық мұзға барады.

Аюлардың «декреттік үйлері» барлық жерлерден алыс орналасқан. Олар ұрпақтар шығаратын негізгі орындар онша көп емес: бұл Солтүстік-шығыс Шпарс аралдары, Франц Джозеф жері, ох. Гренланд, солтүстік-шығыс және солтүстік-батыс, Гудсон Гүлфтің оңтүстік-батыс жағалауы және Канаданың кейбір арктикалық аралы. Әсіресе жыл сайын аюлар келеді. Вригель; Сондықтан бұл поляр аюларын зерттеуге арналған ерекше «табиғи зертхана».

Ғарыш пен қаңырап бос қалған тағамның көптігі - бұл полярлық аюлардың өміріне қажетті негізгі жағдайлар. Дәл осындай жағдайлар арктикадағы жануарлардың орналасуын анықтайды. Алайда, осы талаптарды қанағаттандыратын көптеген орындар жоқ.

Шпицбелгеннің шығыс және солтүстік-шығысында, Франц Жүсіп мекемесіне дейін, көптеген жылдар бойы «орау» деп аталады. Көптеген тұқымды мықты өсімдіктер, әсіресе жазда, әсіресе жазда полярлы аюлар тіршілік ету ортасы үшін тамаша орындар - бұл жерде өте кең таралған: биологиясын зерттеген Норвегиялық зоологтар күн сайын бірнеше аюлармен кездесті.

Көптеген аюлар, әсіресе жазда, стрессте, Саттан, Франц Жүсіп аралдарында және жаңа жердің шығыс жағалауында. Қара теңіздің басқа бөліктерінде, Лаптев пен Шығыс Сібір теңіздерінде олар әлдеқайда аз. Бұл жыртқыштарды көбінесе сол жыртқыштар солтүстік жердегі шығыс жағалауларынан, Новосибирск аралдарының солтүстік ұшақтарында, сондай-ақ осы архипелаг пен Лонг аралдарының арасында табуға болады. Міне, дақылдардың тар жолағынан жоғары (200-ден 2000 м-ге дейін), толып, тазалық ағындары мұзды кесіп, әрдайым қыста, тіпті қыста да, «ұлы сібір жаңғағы» деп аталады. Ашық су мұнда итбалықтарды тартады, содан кейін - және аюлар.

Орыс арктикасындағы полярлық аюлардың негізгі мекендейтін жерлері
Орыс арктикасындағы полярлық аюлардың негізгі мекендейтін жерлері

Y туралы көптеген ақ аюлар. Врангел, Чукчи теңізінде, Беринг бұтағында және Аляскадан солтүстікке ие жерлерде. Олар бүкіл канкиялық арктикалық аркоипелаг және көптеген бөліктерде тұрады. Гренландияның солтүстік-батысындағы көптеген жануарлар және мұзда, осы үлкен аралдың солтүстік-батысында және ақыры Хадсон шығанағының оңтүстік жартысында шөлді фьордтарда.

Ұлы Сібір жаңғағының солтүстігінде және Канада архипелагының солтүстігінің орталық бөлігі қатты тұрақты көпжылдық мұздың қуатты қабығымен жабылған. Аюлар сирек кездеседі. Олар тіпті полюстен 150-200 км көрді, керісінше, бұл тек кездейсоқ өнім. Біз полюсте тіршілік ететін жануарлардың бар-жоғын үнемі, әрдайым полярлық аюлар үшін де сезімтал емес екендігі белгісіз.

Түрлердің оңтүстігі түрлердің оң жағы - бұл құбылмалы мұздың және батып бара жатқан мұзды мұздың жиегі, олар барренц теңізінің, ақ теңіздің, салғандар және обская еріндердің оңтүстік-шығыс бөлігін, Гиданский, Енисей және Пилеин шығанағын қоспағанда.

Матерал Тундрада жағалау жолағын қоспағанда, аюларда ештеңе болмайды. Жерге тигеннен кейін олар көбінесе тікелей тоқтамай, олар қайтадан теңізге жеткенше тоқтайды. Матеранға олардың мақсаттары бар, Таймырға - Хатанганың орта ағымына (теңізден 300 кг-нан астам) және Қиыр Шығыста - жоғарғы және r-да. Анадыр, Камчатка орталығына, тіпті Охотск теңізіне де. Алайда, әдетте, биік аңдар өлімге дейін жойылады.

Ақ аюлар қайда тұрады?

Мұз ағындарында қалқымалы аюлар Арктикадан шығарылуы мүмкін. Өткен жылдарда (өткен ғасырдың 30-40 жылдығы), аңдар көп болған кезде, мұз көбінесе Чукотка түбегіндегі Оңтүстік жағалауындағы крест шыбасына кірді. Сол жерден Аюлар солтүстікке, Солтүстік Мұзды мұхитқа, Тундра мен биік таулы тауларды кесіп өтті. Тек 1939-1940 жж. Осы жолда 33 аю қаза тапты.

Чукотский түбегі
Чукотский түбегі

Мұндай «пассивті» популяциялары бар, мұз бар аюлары бар және оңтүстікке дейін, Ньюфундленд, Исландия, Камчатка, Сахалин, Курил аралдарының және тіпті туралы. Хоккайдо. Мұндай полярлық аюдың заманауи таралуының суреті.

Бұрын бұл жануарлар айтарлықтай көп болған және олар оңтүстікке қарай кірді. Мысалы, ХХ ғасырдың басында. Жыл сайын бірнеше аюлар өндірілген. Кгусев - қазір ол жерде жоқ. Өткен ғасырда аюлар ортақ және Лабрадорда болды және олар тіпті оларға Норвегияның солтүстігіне мұзбен кірді. Алайда, ауқымның жалпы сипаты және түрлерді орналастыру айтарлықтай өзгергені екіталай, өйткені олар ең алдымен табиғи жағдайларға байланысты - мұз бен қатал.

Полярлық аюдың таралуы, сөзсіз, жердің климатындағы жалпы көпжылдық ауытқуларға әсер етті. Солтүстік жарты шардағы орташа температура, әсіресе жабық аймақтардағы температура артып, олар азаяды, олар бірнеше ондаған жылдармен «импульстар» сияқты азаяды. ХХ ғасырдың бірінші жартысында да белгілі. Арктика, әсіресе оның атлантикалық секторы, бірнеше «жылыну». Судың жоғарылауы мұз айналымының айтарлықтай өзгерістерін тудырды. Сонымен, Оңтүстік және Батыс Гренландия жағалауында, теңіздің эстестехникасы айтарлықтай төмендеді, алданғаннан аз болды, содан кейін поляр аюларының саны күрт төмендеді.

Полярлық аюлар аясында қанша адам білмейміз. Алайда, олардың саны ешқашан үлкен емес (және одан жоғары) ешқашан үлкен болған емес (және одан жоғары, өйткені арктика соншалықты көп емес). Полярлық аюдың, оның ішінде мұзды және аралдардың бүкіл мекен-жайы, оның ішінде мұз бен аралдар Еуропаның ауданынан асып кетуі екіталай. Өткен ғасырда шексіз аң аулау осы аңның санының күрт төмендеуіне әкелді. Арктиканың белгілі бір бөліктерінде қанша аю барын анықтаңыз, олар оңай емес, өйткені олар сол жерде тұрады, өйткені зерттеулер өте қиын, сондықтан үнемі жарақат алады. Қазір бұл жануарлардың шамамен 10-20 мыңы бүкіл арктикада тұрады деп болжанады.

Қызықты сілтемелер:

Полярлық аю - бізді ...

Mansur Bear (сайт)

Поляр аюы - бұл жыртқыш, ол суретке, аю отбасына және тұқымдармен бірге болады. Бұл ерекше сүтқоректілер жойылып кеткен түрге жатады. Оның ең танымал есімдері - Умку, Ошкуи, наноо және полярлық аю. Ол солтүстігінде тұрады, балық аулайды және кішкентай жануарларға тамақтандырады, кейде еркектерге шабуыл жасайды. Бірнеше ғасырлар бұрын, оның саны жүздеген мың адамнан асты, бірақ олардың жүйелі түрде жойылуы табиғат қорғаушыларды дабылды ұрып жіберді.

Ақ аю

Поляр аю қайда тұрады?

Поляр аюы тек солтүстік жарты шардың жабық аймақтарында тұрады, бірақ бұл жануарлардың ерітілмейтін арктикалық қар болатындығын білдірмейді. Көптеген аюлар солтүстігінде 88 градусқа дейін бармайды, олардың оңтүстігінде олардың таралуы - Ньюфаундлендтің арал, бірнеше тұрғыны, бірнеше тұрғындары, қауіпті жыртқыштармен тіл табысуға тырысады.

Жас аю

Ресей, Гренландия, Америка Құрама Штаттары және Канада Арктика және тундралық аймақтардың тұрғындары ақ мичемалемен де таныс. Көптеген жануарлар сусып-соғып, көпжылдық мұздарда тұрады, онда көптеген итбалықтар мен морждар тұрады. Көбінесе аюды үлкен жусанның жанында көруге болады, оның шетінде ол мөрленген пломбаның тереңдігін немесе теңіз мысығының тереңдігін күтуде.

Ересек ақ аю

Поляр аюы көбінесе бұл үшін өмір сүретін материкті дәл анықтаңыз. Бұл жануарлардың ең кең популяциясы олардың негізгі кластеріне аталған. Сонымен, жыртқыштардың көпшілігі артық көреді:

  • Кара және Шығыс Сібір теңіздерінің шығыс жағалары, теңіз суық суы, Новосибирск аралы және Архипелаго Жаңа Жер (Лаптав халқы);
  • Баренц теңізінің жағалары, Қара теңізінің батыс жағасы, Архипелаго жерлерінің, Францияның жерлері, Франция Жері Жүсіп пен Свалбард (Карско-Баренсомоор халқы);
  • Чукотка теңізі, Солтүстік Беринг теңізі, Шығыс Сібір теңізінен шығысқа, Вригель аралдарына және Хабаршыларға (Чукотка-Аласкан халқы) шығысы.

Тікелей Арктикада ақ аюлар сирек кездеседі, көптеген оңтүстік және жылы теңіздерді артық көреді, онда олар өмір сүру мүмкіндігі көп. Өмір сүру ортасы - бұл өмір сүру және полярлы мұздың шекараларымен байланысты. Егер арктикалық жаз апарып, мұз ери бастаса, онда жануарлар полюске жақындай түседі. Қыстың басталуымен олар мұзды жағалау аймақтары мен материкке қарағанда оңтүстікке оралады.

Ақ медведтің сипаттамасы

Ақ аюлар, төменде келтірілген сипаттама планетадағы ең үлкен сүтқоректілердің жыртқыштары болып табылады. Маңызды өлшемдер, олар мыңдаған жылдар бұрын жойылып кетуі керек. Үлкен полярлық аюдың ұзындығы 4,2 тоннаны, салмағы 4,2 тоннаны құрады.

Ақ аюдың денесі

Заманауи ақ аю және одан асып, одан төмен. Осылайша, ақ аюлардың максималды ұзындығы дененің салмағы бойынша 3 метрден аспайды. Еркектердің орташа салмағы 500 келіден аспайды, әйелдердің салмағы 200-350 килограмда. Ересектердің ересек жануардың өсуі тек 1,2-1,5 метр, ал үлкен полярлық аю биіктікке 2-2,5 метрге жетті.

Жүн жамылғысы, дененің құрылымы мен бастың ерекшеліктері

Ақ аюлардың бүкіл денесі қатты аяздан қорғайтын теріні жауып, тіпті мұзды суда да өзіңізді жайлы сезінуге мүмкіндік береді. Жүн қақпағы тек мұрыннан және табанның жастықшаларынан айырылған. Пальто түсі кристалды ақ, сарғыш және тіпті жасыл болуы мүмкін.

Полярлы аюдың жүн қабаты

Жүннің сартығы ультрадыбыспен, ол оған жылу оқшаулау қасиеттерін беретін және жануарға қатып қалмайды, бұл ультрафиолеттің тұрақты әсерімен байланысты. Жасыл реңктің себепкерлік көрінісі - микроскопиялық балдырлар, шаштараптың ішінара паразиттер.

Шын мәнінде, мал жүні пигментациядан айырылған, түссіз, түктер қуыс, тығыз, қатал, бір-бірінен кемінде қашықтықта орналасқан. Онда жақсы дамыған пальто бар, оның ішінде 10 сантиметрлік май қабаты бар қара былғары табылған.

Ақ жүн түсі - жануар үшін тамаша камуфляж. Аю соққысын есептеу оңай емес, тіпті тәжірибелі аңшы, итбалықтар мен морждар көбінесе осы туысқан және қатал жыртқыштың құрбанына айналады.

Дененің құрылымы, бастары мен аяғы

Гризлиден айырмашылығы, ақ аюдың мойны ұзартылды, басы тегіс, оның бет бөлігі ұзартылады, құлақ кішкентай, дөңгелек.

Ақ аю ойыншықтары

Бұл жануарлардың шебер жүзушілер, олар саусақтардың арасына толығып, поляр аюы жылдың көп бөлігінен туындайды. Жүзу кезінде бұл ақ аюдың салмағы қанша болса да, мембраналардың арқасында ол тіпті ең жылдам олжасын оңай басып озуы мүмкін емес.

Жыртқыш пленканың аяқтары күшті аяқтарымен аяқталады. Аяқтардың табандары жүнді жауып, мұздатудан және сырғанаудан қорғайды. Табанның алдыңғы бөліктері қатты қылшықтармен жабылған, оның астында өткір тырнақтар жасырылған, бұл ұзақ уақыт уағыздауға мүмкіндік береді. Жәбірленуші тырнақтарын басып, жыртқыш тістерді одан әрі қолданады. Оның жаяуы күшті, кескіштер мен фангтар жақсы дамыған. Дені сау жануар 42 тістерге дейін, бет әлпеті жоқ.

Осы түрдің барлық өкілдері құйрығы бар, бұл жағынан полярлық аюлар да ерекшелік емес. Оның құйрығы аз, ұзындығы 7-ден 13 сантиметрден, артқы жағының ұзартылған жүнінің фонында жоғалады.

Төзімділік

Поляр аюы өте қиын жануар, ал иійікке қарамастан, ол жер үстінде және сағатына 5,6 шақырымға дейін және сағатына 7 шақырымға дейін жеңе алады. Жыртқыш орташа жылдамдық сағатына 40 шақырым.

Ақ аюдың төзімділігі

Полярлық аюлар жақсы естіліп, көреді, ал иісі өте жақсы сезімі, ал одан өндірісті 1 шақырым қашықтықта үйретуге мүмкіндік береді. Жануар тығыздағышты анықтай алады, бірнеше метр қардан тазартады немесе жусанның түбінде жасырынып, егер ол 1 метр тереңдікте болса да.

Поляр аюы қанша тұрады?

Тұтқында, тұтқында, полярлық аюлар табиғи мекендейді. Бұл жағдайда орташа өмір сүру ұзақтығы 20-30 жылдан аспайды, ал хайуанаттар бағының тұрғыны 45-50 жылдан астам уақыт бойы өмір сүруге қабілетті. Бұл жем беру базасы, жыл сайынғы мұздықтардың балқуы және ер адамның жыртқыштарды бұзушылықты жою.

Ересек және кішкентай ақ аю

Ресейде полярлық аң аулауға тыйым салынады, бірақ басқа елдерде жылына бірнеше жүз жаттамадан бірнеше жүзден астам құртқалдайтын шектеулер бар. Көп жағдайда мұндай аң аулау ет пен мұқабаларға нақты қажеттіліктермен байланысты емес, сондықтан бұл әдемі және күшті аңдарға нақты варбиттілік.

Мінез-құлық пен өмір салтының ерекшеліктері

Поляс аюы шабуылдаушылар да адамдарға да қатал жыртқыш болып саналады. Жануар бірыңғай өмір салтын ұнатады, еркектер мен әйелдер тек гон кезінде жиналады. Қалған уақытта аюлар тек басқа да адамдарда, басқа да адамдарда, аумаққа, ал тек еркектерге ғана емес, сонымен бірге жаңа туылған ұрпақтары бар әйелдер де қолданылады.

Ақ аюдың сипаттамалары

Қысқы ұйқы

Қоңыр алқасынан айырмашылығы, поляр аю қыста күту күйінде қалмауы мүмкін. Көбінесе тек жүкті аналықтар босану қарсаңында. Ересек еркектер әр маусымда ұйықтамайды, күту ұзақтығы 80 күннен аспайды (қоңыр аю жылына 75-тен 195 күнге дейін ұйықтайды).

Полярлық аюлардың көбеюі, ұрпақтарға күтім жасау

Бір-біріне қатысты ақ аюлар татушілікпен жүреді, жекпе-жектің көпшілігі гон кезінде ерлер арасында пайда болады. Осы уақытта ересек жануарлар ғана ғана емес, сонымен бірге отбасылық ойындарда әйелдердің қайталануына жол бермейтін мойынтіректер зардап шегеді.

Әйелдер аңдары 4 немесе 8 жаста жетеді, ал аналықтар еркектерге дейін 1-2 жыл бойы ұрпақтарға дайын.

Тікелей ақ аю

Неке кезеңі наурыздың аяғынан және маусымның басынан басталады. Бір әйел 7 еркекке жетуі мүмкін. Әйтіп, ұрпақтар кем дегенде 250 күнді алады, бұл 8 айға сәйкес келеді. Жүктілік жасырын сахнадан басталады, өйткені эмбрион имплантациясының кешігуі тән. Бұл мүмкіндік тек жануардың физиологиясымен ғана емес, сонымен бірге оның тіршілік ету ортасымен де байланысты. Әйел ұрықтың дамуына және күту күйіне дайындалуы керек. Қазанның аяғында ол өз жиерлерін жабдықта бастайды, алайда бұл үшін кейде жүздеген шақырым жүреді. Көптеген аналықтар бар ғимараттардың жанында бальгондарды қазуда. Осылайша, Вригель мен Франц Жүсіпінің Остта кемінде 150-і мұқият орналасқан.

Полярлық аюлардың көбеюі

Эмбрионның дамуы қарашаның ортасында, әйел ұйықтап жатқанда басталады. Оның ілгек сәуір айында аяқталып, шамамен бір уақытта, әрқайсысының өлшемі 450-ден 700 граммнан 700 граммға дейін, 1-3 аюлар пайда болады. Ерекшелік - 4 жас туу. Балалар жұқа аңмен жабылған, өйткені оларды суықтан қорғайды, өйткені олардың өмірінің алғашқы апталарында әйелдер Берлогты жинап, жинақталған маймен қамтамасыз етпейді.

Жаңа туылған кубтар тек ана сүтімен тамақтандырады. Олар көздерін дереу ашпайды, ал туылғаннан кейін бір ай. Екі айлық балалар арқалықтардан шығады, сондықтан ол 3 айға жетуі үшін, оны сөндіруі үшін. Сонымен бірге олар сүтпен бірге тамақтануды жалғастырып, әйелге 1,5 жыл жеткенге дейін жақын. Кішкентай жаралар іс жүзінде дәрменсіз, сондықтан көбінесе үлкен жыртқыштар үшін олжа болады. 1 жасқа толмаған полярлық аюлар арасындағы өлім-жітім кемінде 10-30% құрайды.

Ақ аюлар жұбы

Әйелдегі жаңа жүктілік ұрпақтардың қайтыс болғаннан кейін немесе оны ересектермен таныстырудан кейін келеді, яғни 2-3 жылда 1-ден аспайды. Орташа алғанда, 15 жас емес, жартысы бір әйелден туады.

Поляр аюы қандай

Полярлық аюды тек ет және балық тағамын құйыңыз. Оның зардап шеккендері итбалықтар, қоңырау, теңіз қояндары, морру, Белуха және Нарлаляға айналады. Жыртқышта ұстап, жыртқыштан кейін жыртқыш терілер мен майларды жей бастайды. Бұл қаңқаның бұл бөлігі, яғни, ол ең көп аюлардың жеуге болатындығы. Жаңа ет етті тамақ ішпеуді жөн көреді, ұзақ аштық соққыларының кезеңінде ғана ерекшеленеді. Мұндай қоректік диета бауырда витаминді жинақтау үшін қажет, ұзақ қыстаудан аман қалуға көмектеседі. Ақ аюдың жеуге болмайтындығы келесі падкершілер - құмдар мен қасқырлар таңдайды.

Полярлық аю балық ұстады

Қанықтылық үшін жыртқышта кем дегенде 7 килограмға дейін тамақ қажет. Аш аю 19 немесе одан да көп килограмм жеуге болады. Егер экстракция кетсе, қудалауға күш жоқ, содан кейін аңдар балық, пада, құс, құс және балапандарда тамақтандырады. Осындай уақытта аю адам үшін қауіпті болады. Ол қоқыс қоқыс жинайтын ауылдардың шетінде өседі және жалғызбасты саяхатшыларды жейді. Ашылған жылдарда аюлар балдырлар мен шөпті мазаламайды. Ұзақ мерзімді аштық соққыларының кезеңдері негізінен жазға дейін, олар ерігенде және мұздың жағасынан шегіну кезінде түседі. Қазіргі уақытта аюлар өздерінің семіз қорларын жұмсауға мәжбүр, кейде қатарынан 4 айдан асады. Полярлық аю жейтіні туралы сұрақ, мұндай кезеңдерде маңызды бола бастайды, өйткені жануар мұңның бәріне тура жеуге дайын.

Аң аулау

Аю жыртқышы ұзақ уақытқа тығыздайды, кейде ол жусанның қасында дем алуды күтіп, дем алу үшін бірнеше сағат тұрады. Құрбандық басшысы судың үстіне түскен кезде, жыртқыш табанның қуатты соққыларын тудырады. Төзілген қаңқалар, ол тырнақтарға жабысып, жерге шығады. Тұтқындау мүмкіндігіңізді арттыру үшін аю жусанның шекараларын кеңейтіп, тау-кен жұмыстарының пайда болуына уақыт алу үшін оның басын суға батырады.

Ақ аю аң аулау

Тиленей үнемі суға жұмсай алмайды, олар кейде демалуға және полярлық аюларды тамашалауы керек. Тиісті мөрді скрипациялау, аю тыныш түрде жүзеді және өздігінен тұрады. Тығыздағыштың тағдыры алдын-ала анықталған. Егер аюдың олжасы моррсқа айналса, онда бәрі де біркелкі емес. Видхам алдыңғы фангтар түрінде күшті қорғанысқа ие, олар сәтсіз шабуылшыны оңай тесуге болады. Ересектер моржыбы аюдан әлдеқайда күшті болуы мүмкін, әсіресе егер ол жас болса және мұндай шайқастарда жеткілікті тәжірибесі болмаса.

Мұны есте ұстаған, аюлар тек әлсіз, немесе жас жігерластың шабуылын жасайды, оны тек жерге шығарады. Жыртқыш ұзаққа созылған, аю мүмкіндігінше жақын жерде, содан кейін ол секіріп, барлық салмағы бойынша құрбан болды.

Полярлық аюдан кім қорқады?

Табиғи мекенде, аюдың ең аз саны бар. Жануар жараланған немесе ауырған болса, олар валвуг, фашия, қасқыр, құмдар, тіпті иттерге шабуыл жасай алады. Дұрыс аю бұл жыртқыштардың кез-келгенінен көп және жалпы массаға шабуыл жасаған бірнеше қарсыластарды оңай жеңе алады. Ауру аңы айтарлықтай қауіп төндіреді және көбінесе Бероргаға кетіп, ұрыстан аулақ болуды жөн көреді.

Кім полярлық аюдан қорқады

Кейде қасқырлар мен иттердің олжасы кішкентай жаралар болады, оның анасы аң аулауға немесе оларды қарқынды түрде байқады. Аю-аюдың өмірі сонымен бірге малды керемет теріні және үлкен мөлшерде ет алу үшін қызықтыратын браконьерлерге қауіп төндіреді.

Отбасылық байланыстар

Алғаш рет аюлар планетада шамамен 5 миллион жыл бұрын пайда болды. Ақ аю қоңыр ата-бабаларынан 600 мың жыл бұрынғы емес, ал жақын туысы қарапайым қоңыр аю болып жалғасын.

Полярлық аюлардың байланысты байланыстары

Ал поляр аюы, ал қоңыр аю генетикалық тұрғыдан ұқсас, өйткені кесіп өту нәтижесінде ол өте тиімді ұрпақтар болып шығады, сонымен қатар жастарды алу үшін қолдануға болады. Қара және ақ аюлар табиғи түрде мазаламайды, бірақ жастар да жеке тұлғалардың барлық жақсы қасиеттерін иеленеді.

Сонымен бірге, ақ және қоңыр аю әр түрлі экологиялық жүйелерде тұрады, олар бірқатар фенотиптік белгілердің пайда болуына, сонымен қатар тамақтану, мінез-құлық пен өмір салтының айырмашылықтары. Көрсетілген барлық тізімдегі айтарлықтай айырмашылықтың болуы қоңыр аюды жіктеуге рұқсат етілген, немесе ді айналдыру, жеке көрініс ретінде grizzly.

Полярлық аю және қоңыр аю: салыстырмалы сипаттамалары

Ақ, ал қоңыр аюдың бірқатар ерекшелігі бар, оның мәні келесілерге түседі:

Ақ аю немесе умку Қара және қоңыр аю
Ұзындық Кем дегенде 3 метр 2-2,5 метр
Дене массасы 1-1,2 тонна Максимум 750 килограмға дейін
Кіші түрлері Жоқ Қоңыр аюдың бүкіл әлемде таралған көптеген түрлері бар.
Физиологиялық сипаттамалары Ұзартылған мойын, орташа өлшемді, жылтыр бас. Қалың және қысқа мойын, жаппай дөңгелек пішінді басы.
Тіршілік ету аймағы Полярлық аюдың оңтүстік тірегі - тундра. Қоңыр аюлар бүкіл планетада жиі кездеседі, бір уақытта оңтүстік аймақтарды артық көреді. Солтүстікте олардың тіршілік ету ортасының шегі - Тундраның оңтүстік шекарасы.
Азық-түлік таңдаулары Тамақ - бұл ет пен балық қосылған полярлы аю. Етпен қатар, қоңыр аю жидектер, жаңғақтар, жәндік личинкаларын жейді.
Ұйықтау уақыты Қысқы күту 80 күннен аспайды. Көбінесе жүкті аналықтар демалысқа кетеді. Күту уақыты - жануарлардың тіршілік ету ортасына байланысты 75-тен 195 күнге дейін.
Жүру Наурыз-маусым Мамыр - шілде
Ұрпақ 3 текшеден аспайды, көбінесе көбінесе қоқыста 1-2 нәресте. 2-3 аюлар дүниеге келеді, кейбір жағдайларда олардың саны 4-5 дейін жетеді.

Ақ, қоңыр аю қауіпті жыртқыштар, бұл жекпе-жекте, полярлық аю немесе гризли туралы табиғи сұрақтардың пайда болуына әкеледі? Кімнің мықты екендігі туралы сұраққа бірыңғай жауап беру немесе полярлық аю немесе қоңыр түске ие болған, мүмкін емес. Бұл жануарлар ешқашан қиылыспайды. Хайуанаттар бағында олар өзін татушілікке айналдырады.

Ақ аю туралы қызықты фактілер

Уайт аюға көптеген аңыздар мен аңыздар бүктеледі. Сонымен бірге, оның мінез-құлқының кейбір ерекшеліктері өте қызықты, бұл тек аңыздарды сүйетіндер ғана емес, Жабайы табиғаттың жас әуесқойлары назар аударуға тұрарлық. Бүгінгі таңда полярлық аю мыналарды біледі:

Ақ медветияның ерекшеліктері

  • Ең үлкен жыртқыштар Баренц теңізінде кездеседі, жануарларды Спицберген аралдары мен оған жақын жерде қалайды.
  • Ультракүлгін жарықтандыру кезінде жасалған фотосуреттерде ақ аю жүні қара болып көрінеді.
  • Аюларды аштық азап шегіп, жер бетінде ғана емес, сонымен бірге өрмелеуге де үлкен қашықтықты жеңе алады. Бұл және ақ, ​​және қоңыр аюлар ұқсас. Аюлану фактісі 9 күнге созылады. Осы уақыт ішінде әйелдер 660 шақырымнан асқан әйелдер «Бофорт теңізімен» жеңіп, олардың массаларының 22% -ын жоғалтты, бірақ бір жасар аюдан айырылды, бірақ тірі қалды және жағаға ие болды.
  • Полярлық аю еркектен қорықпайды, аштық жыртқышы оны көптеген күндерді шаршамай-ақ, олжасын жасай алады. Канаданың Манитоба провинциясына жататын Черчилль қаласында, бұл ерекше орын бар, ол уақытша аюлар аумағында тұрды. Уақытша хайуанаттар бағының болуы мәжбүрлі өлшеу болып табылады. Аштық жыртқыштың аштықтан қорықпауы үйге еніп, адамға шабуыл жасай алады. Толығырақ және азықтандырудан кейін аю қаланы аз агрессивті қалдырады, бұл сізге оның ажыратылмайтын қайтарымын күтеді.
  • Эскимостың айтуынша, полярлық аю табиғаттың беріктігін бейнелейді. Ер адам өзін-өзі шақыра алмайды, ол оған тең қарсыласу туралы келгенше.
  • Үлкен полярлық аю - қазіргі аюлардың бабасы.
  • 1962 жылы аю аляска, салмағы 1002 келіге түсіп кетті.
  • Аю - бұл жылы қанды жануар. Оның денесінің температурасы 31 градусқа жетеді, сондықтан жыртқыш тез қозғалу үшін жеткіліксіз. Ұзақ мерзімді жүгіру дененің қызып кетуіне әкелуі мүмкін.
  • Полярлық аюдың бейнесінде балалар «Умка», «Элка» және «Бернар» сияқты мультфильмдер арқылы өздерін таныстырады.
  • «Солтүстікте аю» барлық сүйікті кәмпит, сонымен қатар полярлық аюдың бейнесі бар.
  • Полярлық аюлардың ресми күні - 27 ақпан.
  • Полярлық аю - Аляска мемлекетінің рәміздерінің бірі.

Полярлық аюлар жеткілікті мөлшерде емес деп саналады, сондықтан олардың халқы өте баяу қалпына келтіріледі. 2013 жылы жүргізілген тексерулерге сәйкес, Ресейдегі аюлардың саны 7 мың адамнан аспады (бүкіл әлемдегі 20-25 мың адам).

Алғаш рет осы жануарлардың еті мен терілерін өндіруге тыйым салу 1957 жылы жергілікті тұрғындар мен браконьерлермен олардың іс жүзінде толығымен жойылуына байланысты енгізілді. Уайт аюлары, тіршілік ету ортасы бұзылған, адам иелігіне ұмтылды.

Тарифтік мақала:

Ақ аю 3.8. (76%) дауыстар: отыз

Сізге мақала ұнады ма? Достарыңызға SOC-тегі айтыңыз. Желілер:

Қазіргі уақытта біздің планетамыздағы ең үлкен сүтқоректілер - бұл полярлық аю.

Ақ аю

Оны ақ деп те атайды. Бұл жыртқыш аң - қоңыр аюдың туысы.

Жалпы көрсеткіштер

Поляр аюы - жыртқыш. Ересек хайуан ұзындыққа жетеді және тоннаға дейін салмағы болуы мүмкін. Орташа алғанда, ерлердің салмағы 500-800 кг құрайды, ұзындығы 2-2,5 метр.

Ақ аю

Әйелдер жеке құрамында қарапайым өлшемдер бар. Олар әдетте 250 кг-нан аспайды. Ең үлкен адамдар Беренга теңізінің жанындағы кеңістікте тұрады. Ең кішкентай үлгілер Spyzberegen's Archipelago аралдарында тұрады.

Ақ аю

Ақ аюлар ұзын мойын мен жалпақ басының болуымен сипатталады. Жүннің пальтосы ақ және сарғыш бола алады. Тері қақпақтарында қара түсті.

Ақ аю

Жануарлар жүні оған шаштардың өте ультракүлгін сәулелерден өтуіне байланысты ыстық оқшаулағыш қорғауды қамтамасыз етеді.

Ақ аю

Тыныштардың табанында - бұлыңғай шаштар. Саусақтар арасында жүзуді өлшеу бар. Аюлар оған тамақ дайындауға көмектесетін үлкен және өткір тырнақтар бар.

Ақ аю

Аюлар қайда тұрады

Полярлық аюлар солтүстік жағалауда және жылы солтүстік трендтердің шекараларында тұруды жөн көреді.

Ақ аю

Бұл жануар негізінен Гренландия аралдарының, Спицберена аралдарының жағасында, Баренц теңізіндегі кейбір елдерде, Ви-сарай, Кангуев және аюдың аралдарында, сонымен қатар Қара теңіздің жанында.

Сондай-ақ, осы түрдің көптеген адамдары Лаптев, Чукотка және Шығыс Сібір теңізінің теңіз жағасынан тұрады. Ақ аюлардың қоныстану орны - Солтүстік Мұзды мұхиттың жағалау бөлігі.

Ақ аю

Жүктілік кезінде әйелдер Беррлерде қыста, өткелді іздейді. Мұны істеу үшін олар негізгі мекендейтін жерлерді таңдайды: Гренландияның солтүстігін, Кара теңізінің солтүстігін, Шаймыр арахипелагының, Шаймыр аралының солтүстік жағалауы, Таймыр аралдары және басқа да кішкентай аралдар мен Баренц теңізінің жерлері.

Ақ аю

Сондай-ақ, Бурготтар Боуфорд мұзында кездеседі. Кейде аюдың көктемінде Скандинавия елдері, Камчатка және Анадыр шығанағы бағытында кете алады. Мұз үстінде жануарлар Охот және Жапон теңізіне жете алады.

Диета

Ақ аюлар өте жақсы және естіледі, сонымен қатар сезімтал иіс бар, сондықтан сіз бірнеше шақырым жерде болса да, ол оңай сезінуі мүмкін.

Жануарлардың диетасы оның ерекшеліктеріне, сондай-ақ қоршаған ортаға және оның ортасына байланысты. Бұл түрлердің жеке тұлғалары қатал полярлы қыста өмір сүреді және бұған жақсы бейімделеді. Олар өте жақсы жүзеді және ұзақ уақыт суық суда қалуы мүмкін.

Осы себептерге байланысты олардың аң аулау субъектілері көбінесе морждар немесе теңіз кірпі сияқты теңіз тұрғындары болады. Тағамдарда да олардың тамақтануы балапандар, жұмыртқа, жас және қорғансыз жануарлар, сондай-ақ жануарлар мен балықтар мен балықтардың қаңқалары кіреді.

Егер тамақ көп болса, онда аңдар бәрін жейді. Біріншіден, олар тері астындағы майлар мен тығыздағыштар мен морждардың терісін жегенді жөн көреді. Егер тамақ мүлдем жетіспесе, онда жыртқыш басқа аюлардың мәйіттерін, тіпті олардың жасын жейді.

Жидектер мен өсімдіктерде өте сирек жыртқыштар тамақтандырады. Климаттың өзгеруі осы жануарлардың тамақтануына қатты әсер етті. Осы себепті, аңдар теңізге қарағанда жердегі жерлерде көп тамақ бере бастады.

Өмір салты

Мұз аумағында өзгерістердің арқасында аюлар каникулдар бар. Жазда олар полюске қарай жүреді, ал қыста олар оңтүстікке қарай, материкке жақын.

Суық мезгілде жануарлар теңіз сызығының жанында орналасқан Беррлерге көтеріліп жатыр. Берлогтарда аю екі жарым айға дейін созылады. Еркектер мен жас ұрпақтың өкілдері ұзақ уақыт бойы ұйықтауға айналады.

Бұл түрдің өкілдері жылдамдықпен ерекшеленеді, жақсы жүзіп, сүңгу мүмкіндігімен ерекшеленеді. Сыртқы жағдайда, олар күлкілі болып көрінуі мүмкін, бірақ іс жүзінде бұл мүлдем жоқ. Қалың және тығыз жүннің арқасында, сондай-ақ су астындағы майлы талшықтың қабаты, 8-10 см-ге жетеді, жануар мұзды суда да қатып қалмайды. Жүннің түсі қарлы ақ жазықтардың арасында масқара болуға көмектеседі.

Жүктілік және ұрпақтарға күтім жасау

Көктемнің басында жеке тұлғалар әдетте жұпқа бөлінеді. Неке әдетте шамамен 14 күнге созылады. Жүктілік ұзаққа созылады және босануға 200-260 күннен кейін ғана әкелуі мүмкін. Сыртқы жағынан, жүктіліктің белгілері байқалмайды.

Егер туу бірінші болып болса, онда бір сәби жиі туады. Кейінгі босануды екі аюды мұздатуға болады.

Жаңа туылған нәресте текшелерін 1 кг құрайды, ал олардың өсуі шамамен 25 см құрайды. Олардың жүндері, аналар сияқты, соншалықты жылы емес, сондықтан оларға жылы және қамқорлық қажет. Алғаш рет анасы бар балалар Бирордан бар және оларды жылытады.

Аюлар абай бола алатын кезде, анасы оларды үлкен әлемге әкеледі. Бұл әдетте көктемде кездеседі. Түстен кейін олар қарда ойнайды, ал түнде олар олардың Берлогаға барады.

Бұл адам үшін қауіпті ме?

Полярлық аюлар адамдарға шабуыл жасаған жағдайлар болды. Сондықтан, сіз осы жануардың тіршілік ету ортасында өте мұқият болуыңыз керек.

Полярлық аюлардың суреті

Ақ аю

Ақ аю

Ақ аю

Ақ аю

Ақ аю

Ақ аю

Ақ аю

Байланыста

Facebook.

Google+

Одноклассники.

Менің Әлемім

Ақ аюлар жыртқыш аңдар болып саналады, ал қоңыр аюлардың жақын туыстары. Бұл сүтқоректілер ең үлкен жер жыртқышын білдіреді, ол біздің планетамызда полярландтық ендіктерде кездеседі.

Polar Bear: Сипаттама

Ақ аю

Бұл жануар өз сыныбындағы ең үлкен, өйткені ересек адамдар ұзындығы 3 метрге дейін өседі, ал оның салмағы 1 тоннаға жетуі мүмкін. Жыртқыштың орташа мөлшері 2,5 метр қашықтықта, максималды салмағы 800 кг. Ересек адамдардағы биіктік жарты метрге жетеді.

Әйелдер айтарлықтай азырақ өлшемдер мен салмақтардан ерекшеленеді, олардың салмақтары сирек 250 килограмға жетеді. Ең кішкентай аюлар Spitser Archipelago-да кездеседі, ал ең үлкен ақ аюлар Берингово теңіз бассейнінде тұрады.

Білуге ​​қызықты! Полярлық аюды кез-келген жануарды шатастыру қиын, өйткені ол тән айырмашылықтары бар: таза ақ жүн, ұзын (салыстырмалы түрде) мойын және тегіс бас. Жылдың уақытына байланысты жүн қақпағының түсі таза ақ түске, сарғыш реңкке дейін өзгеруі мүмкін. Әдетте, терінің түсі күн сәулесінің әсерінен сары түске боялады.

Поляр аюларының жүні Бояу үшін пигмент жоқ, ал жүн өздері өздері қуыс құрылыммен ерекшеленеді. Ұрлық құрылымының арқасында олар тек ультрафиолетті өткізе алады, бұл жануарлардың жүн қабатының жоғары жылулық сапасына ықпал етеді. Жүн табанның табанында өседі, бұл аюдың мұзды мұздығынан сенімді түрде қозғалады. Саусақтардың арасында мембрана бар, олардың арқасында поляр аюы суда өзін жақсы сезінеді. Тұншақтарда үлкен және күшті жыртқыш бар, сондықтан поляр аюы өте үлкен олжамен күресуге қабілетті.

Жойылған кіші түрлер

Бір кездері, ақ аюдың тағы бір кіші түрлері болды, бұл заманауи полярлық аюдың жақын туысы болды және ол гигантикалық өлшемдермен ерекшеленді. Ересектердің ұзындығы 4 метрге жетті, ал олардың салмағы тоннадан асады.

Жойылған түрлердің осындай сипаттамалары туралы анықталған қалдықтардың арқасында үйренді. Олар Англия аумағында, плейстоцен шөгінділерінде анықталды. Аңақтың шынтақ сүйегін анықтауға және ол пайда болғандай, ол үлкен полярлық аюға жататын еді. Оның сипаттамаларына сүйене отырып, бұл жыртқыш сол үлкен сүтқоректілерде аң аулауға тамаша бейімделді. Неге өлді? Иә, өйткені барлық тағамдар үшін жеткіліксіз болғандықтан, әсіресе үлкен жыртқыштар, әсіресе үлкен жыртқыштарда, көптеген тағамдармен азық-түлік қажет. Кем дегенде, мамандар көп нәрсені санайды.

Тіршілік ету аймағы

Тіршілік ету аймағы

Полярлық аюдың табиғи тіршілік ету ортасы материктің солтүстік жағалауына, сонымен қатар теңіз бен мұхиттардың жылы ағындарымен шектесетін мұзды мұздың оңтүстік бөліктеріне таратылады. Бұл жануарлардың тіршілік ету ортасы 4 белбеуден тұрады:

  • Тұрақты мекендейтін жерлер.
  • Жануарлардың жаппай тіршілік ету орны.
  • Жүкті аналықтардың орналасу орындары.
  • Ақ аюлар жететін жерде орналасқан аумақтар.

Ақ аюлар Солтүстік Мұзды мұхиттың бүкіл жағалауында кездеседі, ал көптеген популяциялар материкс мұхит беткейінде орналасқан.

Әдетте, жүкті аналес өтірік айтады:

  • Гренландияның солтүстік-батысы және солтүстік-шығысында.
  • Спицберенаның солтүстік бөлігінде.
  • Аралдың солтүстік бөлігінде жаңа жер телімі.
  • Франц Жүсіпінің батыс бөлігінде.
  • Қара теңізінің кішкентай аралдарында.
  • Солтүстік жердің ішінде.
  • Таймыр түбегінде немесе солтүстік және солтүстік-шығыс жағалауларында.
  • Шығыс Сібірдегі аю аралдарында және Дельта Лена.
  • Чукотка түбегіндегі жағалауларда және іргелес аралдарда.
  • Вригель аралында.
  • Банктер аралында немесе оның оңтүстігінде.
  • Симпсон Пенинсон жағалауларында.
  • Баффин жағалауының солтүстік-шығыс бөлігінде, сондай-ақ Саутгемптон аралында.

Ақ аю аналықтарының кен орындары, тіпті «Бофорт теңізіндегі» мұзды қабаттарда да тойланады. Ерте көктемнің ерте ақ аюлары мезгіл-мезгіл, Исландияда және Скандинавияда, Анадырь шығанағында, Камчаткада, сондай-ақ Канин түбегінде орналасқан. Көбінесе олар Охохқа және Жапон теңіздеріне жетеді.

Тағам дегеніміз не

Тағам дегеніміз не

Бұл үлкен жыртқыштың керемет хош иісі бар, есту және көру қабілеті бар, сондықтан ол өзінің құрбанын бірнеше шақырымға аша алады.

Полярлық аюдың диетасы тіршілік ету ортасының сипаттамаларына, сондай-ақ жануарлардың организмінің мүмкіндіктеріне байланысты. Бұл жануар полярлық қыста осындай қатал жағдайда өмірге бейімделген. Бұл полярлы шеңбердің суық суында керемет сезінеді, сондықтан диетаның негізі - сол суық ендік теңіз тұрғындары. Сүтқоректілерден басқа, ақ аюлар балықтардан, жұмыртқадан, балапандардан, жас жануарлардан, сондай-ақ балықтардың немесе жануарлардың мәйіті толқын ретінде жағып кетпесе, одан құлады.

Белгілі бір жағдайларда, полярлық аюдың күші сайлау болуы мүмкін, ал кейбір жағдайларда олар өздерінің мәйіттерін жейді. Кейде олар әр түрлі жидектер мен мүктердің диеталарын сұйылтады. Жақында климаттық жағдайлар аюлар мен басқа жануарлардың пайдасына өзгермейді, сондықтан жақында бұл жануарлар жерді көп аң аулауда.

Өмір салты

Ақ аюлар жыл мезгіліне байланысты солтүстік мұздың аумақтары мен шекараларын өзгерту процесіне байланысты маусымдық қоныс аударады. Сондықтан, жазда жануарлар солтүстік полюске жақындап, қыста олар қайтып оралып, көбінесе материкке келеді.

Білуге ​​қызықты! Қыста, полярлық аюлар Беррларда жатыр, олар материкте немесе аралдарда орналасқан. Әдетте, бурготтар су шекарасынан 50 метр қашықтықта орналасқан. Сондықтан олар көбінесе жағалауды ұстанады немесе мұз үстінде.

Поляр аюы көбінесе ұйқыға барғанымен, көбінесе әйелдер, одан да көп жүкті болады. Еркектер мен жас, бірақ олар қысқы күту күйіне түссе де, бірақ қысқа мерзім және бұл процесс тұрақты емес. Полярлық аю судағы және жердегідей өте жақсы сезінеді.

Біріншіден, көзге түсетін нәрсе - саңырауқұлақтар мен жамандық сияқты, аю жер бойынша қозғалады. Шын мәнінде, бұл жерде, жерде олай емес, бұл судағыдай ақылды және тез. Сондықтан поляр аюдан қашып кету керек, егер оны қашу керек болса. Полярлық аюдың денесі су өткізбейтін пальтомен жабылған, бұл жылы сақталады. Сонымен қатар, бұл аңның құрамында тері астындағы май қабатының қалыңдығы шамамен 10 см құрайды, бұл аюдың төтенше жағдайларда жайлы сезінуге мүмкіндік береді. Сүтқоректілер жүнінің негізгі түсі, содан кейін жануар қар жамылғысы мен мұздың астында көрінбейді.

Асылдандыру процесі

Асылдандыру процесі

Полярлық аюларда көбею процесі, табиғат бір айды бөлді. Көбею процесі наурыздың ортасында бір жерден басталады. Осы кезеңде сіз еркектерге арналған емес, бірақ жануарларды жұптармен тарата аласыз, бірақ әйелдердің жанында бірнеше еркектер бар жағдайлар бар. Жұптастыру мерзімі екі апта бір-екі аптаға созылады.

Жүктілік Ақ МАЖМАН

Ұрықтанған әйел болашақ ұрпақтарын орташа есеппен 8 айға созады. Жүктіліктің алғашқы кезеңдерінде ұрықтандырылған әйелдер әрең бөлінбейді, ал жеткізілімнен екі ай бұрын, ұрықтандырылған әйел тітіркендіргіш, отырады және асқазанға жиі жатады. Осы кезеңде әйел жоғалады. Әдетте, екі текше жарықта пайда болады, бірақ алдымен жас әйелдерде, әдетте, бір жас пайда болады. Жүкті Мернаж Берлогада бар барлық қыста Берлогада өтеді, ол теңіз жағалауына мүмкіндігінше жақын орналасқан.

Сыртқы көрінісі

Жарық пайда болғаннан кейін, текшелер әлі жылай алмайды, сондықтан аю өтірік айтады, бүйірдегі сақинаны бұйралау. Аю оның табандары мен кеуделерінің арасында орналасқан, ол оларды тыныс алудың жылынуымен бірге жылытады. Жарықта пайда болған килограмдар жоқ, ал олардың ұзындығы 25 см ішінде.

Әдетте, жаңа туылған нәрестелер соқыр және бір айдан кейін ғана көре бастайды. Мешванның ғасырларында оның ұрпақтарын отырғызады. Наурызда әйелдер айы баспаналарынан жаппай шығады. Дәл осы кезеңде Берлога анда анаммен күн ішінде мезгіл-мезгіл пайда болады. Түнде олар қайтадан өздеріне оралады. Аю ойнап, қарда шомылады.

Қызықты факт! Әдетте, текшелердің 30 пайызға дейін және жас, жетілмеген адамдар өліп жатыр, олар поляр аюларының халқына айтарлықтай әсер етеді.

Табиғи жаулар

Ақ Медвеяның жаулары

Мұндай ірі жыртқышта, полярлық аю сияқты, табиғи жаулар жоқ, бірақ киллерос пен полярлық акула қандай қауіп тудырады. Көбінесе ересек адамдар жарақат алу нәтижесінде өліп жатыр, нәтижесінде өздері реңктер пайда болады немесе үлкен винльдер аң аулау кезінде, олар өздерінің жанғыштарын тесе алады. Жиі жиі, полярлық аюлар аштықтан өліп жатыр.

Поляр аюларының ең қауіпті жауы, әсіресе солтүстігінде, әсіресе Эскимос, Чукчи сияқты, көптеген ғасырлар бойы Ненец осы аңдарда аң аулап, осы күнге дейін жалғастырады. Адамның экономикалық белсенділігі полярлық аюлардың санына сәйкес келмеген әсер жоқ. Бір маусымда аңшылар жүздеген полярлық аюларды кемінде жойды. Жарты ғасырдан сәл ұзартсақ, полярлық аң аулауға тыйым салынды, ал 1965 жылы ол өліп жатқан түрлер тізіміне енгізілген.

Адамға қауіп

Адамға қауіп

Бұл жыртқышқа осы жыртқышқа шабуыл жасау жағдайлары бар, дегенмен бұл адамның өзі осы жануарлардың тұрғын үйіне енгізілген барлық нәрсеге кінәлі. Әдетте, егер оларды полярлық саяхатшылар деп атауға болатын жазбаларда немесе есептерде айтылған. Сондықтан, бұл жыртқыш пайда болуы мүмкін жерлерде сіз өте мұқият жүруіңіз керек. Шағымдарды қамтамасыз ету үшін барлық шараларды қабылдау қажет, олар аш хайанды тартпайды.

Қорытындылай келе

Ақ аю

Поляр аюы тек ең үлкен жыртқыш емес, сонымен қатар әдемі, асыл жануар болып саналады. Ғалымдардың айтуынша, бүгінде әлемдегі 30 мыңнан астам малды аз, бірақ бұл ең оптимистік болжамдар. Қазірдің өзінде 2050 жылға қарай бұл жануарлардың санын үштен бірге қысқартуға болады. Малданың мөлшері айтарлықтай әсер етеді:

  • Браконьер . Қолданыстағы тыйымдарға қарамастан және қауіпсіздік шараларының бірқатарын браконьерлік оның «лас» жағдайына айналдырады. Барлық барлығы полярлық аюлардың (әсіресе қара нарықта) бағасы ертегіге байланысты. Сондықтан кейбір браконьерлер осы жануарларды ұрпақтарымызға ұстауға бағытталған оқиғалар мен заңдарды тоқтатпайды.
  • Жаһандық жылыну . Зерттеулерге негізделген ғалымдардың айтуынша, Арктиканың мұз жамылғысы күн сайын белсенді бола түсуде. Американдық ғалымдардың айтуынша, алдағы онжылдықта, полярлық аюлардың табиғи ортасы болып табылатын Арктикалық мұздың ауданы шамамен 40 пайызға азайтылуы мүмкін. Қазіргі уақытта бұл көрсеткіш кем дегенде 25 пайыз, бірақ көптеген ғалымдар бұл қарапайым оптимистік сандар деп санайды.
  • Қоршаған ортаның ластануы . Бұл процесс сонымен қатар әлемдік және теңіз аймақтарына және жағалаудағы арктикалық аймақтарға қолданылады. Бұған пестицидтермен, радионуклидтермен, жанармайдың жану өнімдерімен, ауыр металдан ластанумен, жанар-жағармаймен, маймен ластануды қамтуы мүмкін. Басқаша айтқанда, Арктиканың айналасындағы кеңістіктің ластануы адамның өмірлік маңызды қызметімен байланысты. Егер біз поляр аюы ұзақ өмір сүрген жыртқыш болса, онда оның денесі көптеген жылдар бойына көптеген улы компоненттердің теріс әсерін бастан кешуде.

Егер сіз позицияға ие болсаңыз, ол айқын болады: адам табиғатқа толықтай әсер етеді, ол оған мүлдем теріс әсер етеді, ол жануарлар әлемінен зардап шегетініне ерекше әсер етеді. Бір себептермен адам оның келесі жолында екенін ойламайды. Табиғатты ойланбастан өлтірді, ол өзін өлтіреді.

Полярлық аю - солтүстіктің басты жыртқышы. Полярлық аюдың сипаттамасы және фотосуреттері

Полярлық аю (басқа төсек-орындары: полярлық аю, солтүстік аю, ошақтар, ошақтар, «Аю, Умку, Умку, Умку, Теңіз аю) - бұл аю отбасының өкілі болып табылады. Үлкен полярлық аю - бұл билікке ену. Ежелгі заманнан бері полярлық аю брут-аю байырғы солтүстік халықтардағы фольклордағы құрметті сипатқа айналды. Бұл мақалада сіз ақ аюдың фотосуреті мен сипаттамасын көре аласыз, солтүстіктің осы үлкен және күшті жыртқышы туралы көптеген жаңа және қызықты біле аласыз.

Ақ аюдың жыртқышы солтүстік

Неліктен ақ аюлы ақ немесе поляр аюы қандай?

Поляр аю өте үлкен көрінеді және әлемдегі ең үлкен жануарлардың бірі. Сонымен қатар, поляр аюы - жыртқыш. Үлкен полярлық аю үлкен көрінеді, өйткені ол ұзындығы 3 метрге жетуі мүмкін, ал полярлық аюдың салмағы бір тонна болуы мүмкін. Полярлық аюдың массасы оның әсерлі өлшемдерінің негізгі компоненттерінің бірі болып табылады. Бірақ мұндай үлкен ақ аюлар жиі кездеспейді.

Поляр аюы қандай көрінеді

Ақ аюдың ортасында ерлердің салмағы 450 кг, дененің ұзындығы 2-2,5 метрге ие. Әйелдер әлдеқайда аз. Ақ аюдың әйелінің салмағы 300 кг-ға дейін, ал оның денесінің ұзындығы 2 метр. Косеркулятордағы полярлық аюдың биіктігі 130-дан 150 см-ге дейін өзгереді. Поляр аюдың ең кішкентай тұлғалары SPISбергенде кездеседі, ал ең үлкен ақ аюлар Беринг теңізінде тұрады.

Поляр аюы басқа аюлардан, ең алдымен, оның ақ болғанымен ерекшеленеді. Неге ақ аю ақ? Мұнда бәрі қарапайым - бұл полярлық аюдың ортасына байланысты. Шынында да, Permafrost және қар-ақ көкжиектер жағдайында полярлық аюлар назардан тыс қалуға мүмкіндік алады. Сондықтан ақ аю ақ түсті.

Неге ақ аю ақ?

Поляр аю аю отбасының қалған өкілдерінен біршама өзгеше көрінеді. Бірақ түс тек отбасының басқа өкілдерінің полярлы аюымен ерекшеленеді. Сондай-ақ, арктикалық ақ аюдың марапаттары - бұл ұзын мойын және бастың тегіс пішіні.

Ақ аю ақ, өйткені қардың ішінде тұрады

Бір таңқаларлығы, ақ түсті аюдың терісі, оның мұрндары мен ернінің бірдей түсі. Ақ аюдың жүн түсі ақ түсті түстерден ақ түсті сарғыш реңмен өзгертілген. Жазда күн сәулесінің тұрақты әсерінен ақ аю жүні ақыры сары түсті. Бұл аңның кішкентай құлақтары мен қысқа құйрығы бар, ол қалың қарлы-ақ жүнінің астында толығымен қозғалады.

Поляр аюы үлкен көрінеді

Ақ аюдың жүні өте қалың, тығыз, тығыз және қатты қыдырған. Полярлық аюдың қалың жүн жылы ұстайды және оның денесін ылғалдандырады. Жылы тондың арқасында ғана емес, поляр аю қатпайды. Терінің астында оның қалыңдығы шамамен 10 см. Бұл май қабаты бұл май қабаты оған қатты аязға және суық суға түспеуге мүмкіндік береді.

Ақ аю жүні

Полярлық аюдың жүні ешқандай пигмент жоқ, ал оның ішінде оның ішінде жүні жоқ. Осы ғимараттың арқасында ақ аю кейде «қайыр сұрайды». Бұл ақ аюлар климатының тіршілік ету ортасында ерекше болады. Хайуанаттар бағында, жасыл реңк беретін аюдың үлесі, балдырлар.

Поляр аю жаппай көрінеді. Бұл солтүстік аңшы табиғат әлемдегі барлық нәрсені глобустың ең суық нүктелерінде керемет жыртқыш болып көрсетті. Ақ солтүстік аюға ие, бұл табанның үтіктері мен жүні бар, бұл оған мұз үстіне сырғытпауға және мұздатуға мүмкіндік бермейді. Оның тіпті саусақтардың арасында жүзуде судың бар-жоғы бар, олардың арқасында полярлық аюлар жақсы жүзеді. Ақ аюдың былғары мұзды суды мұздату үшін тері астындағы майдың қалың қабаты бар. Сондай-ақ, үлкен полярлық аюдың үлкен тырнақтары мен әсерлі фангтары бар, бұл оған күшті олжамен күресуге мүмкіндік береді.

Ақ аюдың жыртқышы

Полярлық аю қай жерде тұрады және ол қалай тұрады?

Поляр аюы жердің солтүстік жарты шарында қант аудандарында тұрады. Бұл аң ерекше және мұздатылғаннан мүлдем қорқпайды, өйткені ол қатты солтүстіктің қатал жағдайымен өмір сүруге бейімделген. Полярлық аю Арктиканың кеңеюінде тұрады. Полярлық аюдың тіршілік ету ортасы солтүстігінде солтүстік ендікке жетіп, оңтүстігінде Ньюфаундленд аралына созылады.

Полярлық аю солтүстік полюсте тұрады

Материалда полярлық аюдың тіршілік ету ортасы Арктиканың шөлінен Ресей, Канада, АҚШ және Гренландия аумағындағы тундрадан өтеді. Полярлық аюдың өмірі Арктикалық белдеумен байланысты және поляр мұзының шекараларындағы маусымдық өзгерістерге байланысты.

Арктикада полярлық аю тұрады

Гренландияның бүкіл жағалауында, Гренландияның бүкіл жағалауында, Жан-Майеннің оңтүстігінде, Жан-Майе аралдарында тұрады, Спицберген аралында, Франц Жүсіп пен Баренц теңізіндегі жаңа жер Аю, Вайтач және Кагуевтың аралдар, сондай-ақ Кара теңізінде. Полярлық аюлардың ең үлкен популяциялары Лаптев пен Беуфорд, Чукчи және Шығыс Сібір теңіздерінің теңіз жағалауында кездеседі. Ақ аюдың максималды ұзақтығы Арктикалық мұхиттың материк-беткейімен ұсынылған.

Полярлық аю арктикалық шөлдерде тұрады

White Bears Live Nomoca. Поляр мұзының шекараларындағы маусымдық өзгерістер кезінде олар қозғалады. Жазда, ақ солтүстік аюлар полюске жақындап, қыста оңтүстікке қарай жылжып, материкке барады. Полярлық аю негізінен жағалауда және мұзда тұрады, бірақ Берлогада материк немесе аралдарда жұмыс істейді. Қысқы күту кезінде ақ аюлар 1,5-2,5 айға түседі, көбінесе ол жүкті әйелдерді жиі жасайды. Еркектер және жүкті аналықтар ұйықтамайды, ұйқыға өте қысқа, тіпті жыл сайын да емес.

Тундрада полярлы аю тұрады

Полярлық аю не жейді және ол қалай аң аулайды?

Осындай үлкен панда ретіндегі осындай өкілден айырмашылығы, полярлық аю - жыртқыш. Сонымен қатар, Ақ солтүстік аю - бұл планетаның жалғыз басты жыртқыштары, ол оны баламалы олжаға қарап, іздейді және аң аулауға бейім. Өйткені, поляр аюы әлемдегі ең қауіпті жануарлардың бірі болып табылады.

Поляр аюы қандай

Поляр аю - солтүстігіндегі патша, өйткені ол Арктикадағы азық-түлік тізбегінің жоғарғы жағында орналасқан. Көбінесе балалар кітаптарында Пингвинс қоғамында полярлық аюлар бейнеленген. Ол бір полюсте өмір сүрсе, ол адастыруы мүмкін. Бірақ бұлай емес, өйткені полярлық аю Солтүстік полюсте Солтүстік полюсте, оңтүстік полюстегі Антарктикадағы пингвиндерде тұрады. Сондықтан, ақ аюлар неліктен пингвиндерді жеуге болатындығы туралы сұраққа жауап өте қарапайым - олар әртүрлі полюстерде тұрады.

Полярлық аю өндіруді аң аулауға дейін созып тұрады

Полярлық аю теңіздегі және көпжылдық теңіз мұзында тұрады, онда ол экстракцияны еркін аулауға болады. Поляр аюы қоңырау, теңіз жақтары, теңіз жақтары, жаңару және басқа теңіз жануарларымен жұмыс істейді. Ол олардың баспанаға салып, саңылауларына жақын орналасқан. Жануар көрсеткен кезде аю керемет соққыны құрбан болды. Аң аулау кезінде поляр аюы мыналарда итбалықтар бар мұзды бұра алады. Алайда, Арктикалық полярлық аю тек жердегі ғана жеңе алады.

Полярлық аю аңдары күнә жасады

Алдымен поляр аюы теріні сорып, алдымен майды сорып жатыр. Ол бүкіл қаңқаны тек төтенше жағдайларда ғана жей алады және өте аш болуға болады. Әдетте, қалдықтар құмдарды тапсыруда. Сондай-ақ, полярлық аю алақан, өлі балық, құстың жұмыртқалары мен балапандарын алу арқылы жұмыс істейді. Кейде ақ аюлар шөптер мен теңіз балдырларын жейді, ал тұрғын алқапта біз қоқыстарға ұнамды боламыз. Ақ солтүстік аюлар поляр экспедицияларының азық-түлік қоймаларын тонай да алады.

Полярлық аю теңіз жануарларымен жұмыс істейді

Үлкен полярлық аю жаман болып көрінгеніне қарамастан, ол өте тез және жер бетінде де, сонымен қатар суда оңай жүзеді. Жерде орташа ақ а аю орташа жылдамдықпен 5,5 км / сағ жылдамдықпен қозғалады, ал жүгіру кезінде ол жылдамдықты 40 км / сағ дейін дамыта алады. Күні бойы Ақ солтүстік аю жердегі 20 км-ге дейін қашықтықты жеңе алады. Суда полярлық аюлар бірнеше күн бойы тоқтап, күніне 160 км-ге дейін созылмай жүзіп, оның жылдамдығы сағатына 6,5 км-ге дейін жетеді. Бұл аң өте жақсы жүзу және сүңгуірлер, сонымен қатар арктикалық полярлық аю 2 минуттан астында болуы мүмкін.

Поляр аю өте жақсы

Ақ аюдың жүні оның денесін мұзды сумен сулаудан қорғайды, ал қалыңдығы 10 см, суықтан қорғайтын тері астындағы майдың қабаты суықтан қорғайды. Ақ бояу жыртқышты керемет маскирленеді. Полярлы ақ аюлар өте жақсы дамыған өзендер. Өте жақсы есту, иісі бар және көру, әлдеқайда қиындықсыз, үлкен ақ аюға бірнеше шақырым қашықтықта көруге көмектеседі. Тіпті қардың қабаты қардың астында, ақ солтүстік аюы әдемі олжа болып табылады және ықтимал құрбанның баспанасында ең аз қозғалысты ұстап алады.

Ақ аю жүні керемет жасырын

Осы жыртқышпен бетпе-бет кездескен дұрыс емес. Өйткені, поляр аюы ер адамды бақылап, аң аулай алады. Бір адамға арналған аюлардың шабуылдары полярлық саяхатшылардың есептерінде сипатталған. Осы аңмен кездесу қаупі бар жерлерде мұқият жылжыту керек.

Поляр аю адам үшін қауіпті

Бұл жыртқыш жақын жерде пайда болатын елді мекендерде ол өте маңызды, сондықтан оның қоқыстарға еркін қол жетімді емес, қызықты аюлармен өте қызықты. Канадалық провинцияда Манитоба көптеген ақ аюлар тұрады. Черчилль қаласында тіпті қалаға жақындаған аюлардың уақытша құралы үшін ерекше түрме бар. Мұндай шаралар тұрғындардың қауіпсіздігін қамтамасыз етеді.

Ақ аюлар Черчилль Манитоба Канада

Поляр аюдың аюы немесе ақ аю қалай өседі?

Ақ аюлар, әдетте, бірімен өмір сүреді. Әдетте олар бір-біріне бейбіт және сабырлы, бірақ ерлердегі өсіру маусымы әрдайым союмен бірге жүреді. Арктикалық полярлық аюлардың үйленуі наурыздан маусымға дейін төмендейді. Қазіргі уақытта олар жұпқа барады, бірақ бірнеше ер адам бірден ұстана алады.

Ақ аюлар фотосуретпен күреседі

Қазан айында әйелдер Берлоганы жағаға қар Наноста қазып жатыр. Меслерлер Берлоганы ұйымдастырып, балалар өсіру үшін сүйікті орындарға жаппай жиналды. Олардың бірі - Вригель аралдары және Франц Джозеф жері, онда әйелдер жыл сайын 200 Берлогтарға ұйымдастырылған.

Ақ аюдың суреті

Меслерлер Берлоганы күздің соңына дейін алып жатыр. Жүктіліктің барлық кезеңі 8 айға созылады. Ақ аюдың аюы Арктиканың қысқарған соңына дейін туылады. Үлкен ақ аюлар ұрпақтардың төмен өсуіне, өйткені ұрпақты алып тастау мүмкіндігі 4-8 жас аралығында келеді, ал әйелдер тек 2-3 жылда 1 рет туады. Әдетте, ақ аюдың кубы 1-ден 3-ке дейін пайда болады.

Аю ақ медвея

Полярлық аю соқыр, қысқа сирек жүнді және мүлдем дәрменсіз туылған. Олардың салмағы 500-800 грамм, оның ұзындығы бар, тек 25 см. Анасы балаларды тамақтандырды, оның қоректік сүтімен қарқынды тамақтандырады. Бір айдан сәл бір айдан кейін аюлардың аюы көздерін ашады. Наурызда әйелдер Берерриден жаппай өнімділікті бастайды. 2 айға дейін, әйел біртіндеп өзінің балшықтарын кішкентай серуендер үшін алып, олар қарда жеңеді.

Ақ медвея аю

Полярлық аю подшипниктері әйел жапырақтарының 3 айында Берлогамен айналысады және олармен бірге Арктиканың қара шөлді шөлдеріне барады. Әйел сүтпен сүтпен 1,5 жылға дейін тамақтандырады. Бірақ көп ұзамай жас аю тәуелсіз өмірді бастайды. Полярлық аю 25-30 жаста тұрады. Тұтқында, бұл кезең көбірек болуы мүмкін. Кейде ақ аюлар қоңырмен кесіп өтті. Туылған гибридтер полярлы гризлиздер деп аталады.

Ақ аюдың аюы анаммен 1,5 жылға дейін тұрады

Полярлық аю Ресей мен әлемнің қызыл кітабында, осал көрініс мәртебесі бар. Үлкен полярлық аюдың өлім-жітім деңгейі жоғары - 10-30%. Ұрпақтардың баяу көбейту бұл аңды оңай жасайды, ал климаттың өзгеруіне климаттың өзгеруіне ақ аюлардың өмірі өте әсер етеді. Сонымен қатар, көбінесе ересек еркектер жасқа шабуыл жасайды.

Поляр аюы Қызыл кітапқа енгізілген

1957 жылдан бастап Ресейде полярлы ақ аюларды өндіруге тыйым салынған. 2014 жылы полярлық аюлардың әлемдік саны шамамен 25 мың адамды құрады. Ресейде 7 мыңға жуық поляр аюлары тұрады, ал жыл сайын браконьерлер 150 адамға дейін жойылады.

Ақ аюлар

Табиғи жауларда үлкен ақ аю бар. Суда анда-санда морж немесе кобат шабуыл жасай алады. Анасы қараусыз қалған полярлық аюдың аюы қасқыр мен құмның құрбаны бола алады. Бірақ полярлық аюдың басты қауіпі - адам. Қауіпсіздік мәртебесіне қарамастан, ақ солтүстік аю қарулы браконьерлерден зардап шегеді.

Полярлық аю - таңғажайып жануар

Егер сізге осы мақала ұнаса және сіз жануарлар туралы оқығанды ​​ұнатсаңыз, алдымен жануарлар туралы соңғы және қызықты мақалаларды алу үшін сайттарға жазылыңыз.

Достармен бөлісуді ұмытпаңыз!

«Поляр» деп аталатын поляр аюы ең қауіпті жер жыртқыш болып саналады. Ол суық климатта тұрады және қатал мінезге ие, бұл оған қоршаған жағдайда өмір сүруге көмектеседі. Адамдар ұзақ уақыт полярлық аюларды зерттеп, тіпті осы түрді сақтауға тырысады.

Ата тегі

Жер бетінде аюлар 5 миллион жыл бұрын пайда болды, бірақ ақ түсті 600 мың жыл бұрын құрылған. Бұл түрлер дереу аумақтарда полярлық климатпен қоныстанды және сақталған және әлі де сақталған өмір салтын жүргізе бастады. Жақын маңдағы жануарлардың туысы - бұл қоңыр аю, оның ұқсас гендік коды бар.

Қызықты факт : Полярлы және қоңыр аюлар салауатты туылған бірлескен ұрпақтарды шығара алады.

Көрінос

Polar Bear 🌟 Сипаттамасы, ерекшеліктері, ауданы, түрлері, азық-түлік, өмір салты, фото және видео

Ақ аюдың пайда болуы

Polar Bear 🌟 Сипаттамасы, ерекшеліктері, ауданы, түрлері, азық-түлік, өмір салты, фото және видео

Ақ аюдың пайда болуы

Polar Bear 🌟 Сипаттамасы, ерекшеліктері, ауданы, түрлері, азық-түлік, өмір салты, фото және видео

Ақ аюдың пайда болуы

Polar Bear 🌟 Сипаттамасы, ерекшеліктері, ауданы, түрлері, азық-түлік, өмір салты, фото және видео

Ақ аюдың пайда болуы

Polar Bear 🌟 Сипаттамасы, ерекшеліктері, ауданы, түрлері, азық-түлік, өмір салты, фото және видео

Ақ аюдың пайда болуы

Ақ аюдың басы тар, алға созылған, басы ұзын мойынға ие. Жануарлардың құлағы жабысып, дөңгелек пішінді. Түсі ақ, дақтары жоқ. Қара түсті қабақтың астындағы тері. Тыныштарда жүн мен өсімдіктермен жабылған тығыз электродтар бар, олар слипке қарай сырғанауға кедергі келтіреді. Саусақтарыңыздың арасында мембраналар бар, аңның тез жүзуге мүмкіндік береді.

Полярлық климатта өмір сүру, жануар екі қабатта қалың жүннің арқасында суық болмайды. Сондай-ақ, терінің астында қалыңдығы 13 см болуы мүмкін.

Полярлық аюдағы дене жаппай, дөңгелек пішінді. Аяқтар ұзақ, оның арқасында жыртқыш олжасы олжа ала алады, оған жақындап келмейді.

Өлшемдер

Әр түрлі аюлардың мөлшерін салыстыру
Әр түрлі аюлардың мөлшерін салыстыру

Поляр аю - планетадағы ең үлкен жыртқыштардың бірі. Оның денесінің ұзындығы 3 м болуы мүмкін, ал осындай өлшемдермен салмақ, тонна. Биіктікте ересектер 1,5 метрге дейін экстрадицияланған.

Еркектер әйелдерден үлкен, ал көп жағдайда олар ұзындығы 2,4 м дейін өседі, ал олардың салмағы 400 кг құрайды. Әйелдер жеке тұлғалар 2 м-ге дейін тартылып, олардың массасы - 300 кг.

Сипаттамасы

Секіру кезінде ақ аю
Секіру кезінде ақ аю

Полярлық аюдың бірқатар ерекшеліктері бар, олар оны керемет жыртқыш етеді:

  • Иісің керемет сезімі 1,6 км қашықтықта иісті темекі шегуге мүмкіндік береді;
  • Жақсы көрудің арқасында жыртқыш заттарды одан шақырым жерде анық көреді;
  • Полярлық аюдың құлақтары қалыңдығы қалың қабат астында да естіледі;
  • Аңның максималды қозғалысы - 40 км / сағ;
  • Полярлық аю өте төзімділікке ие, сондықтан ұзақ уақыт жүре алады және қарқынмен баяулатпай, сағатына 5-7 км болуы мүмкін;
  • Жыртқыш 10 км / сағ жылдамдықпен жүзе алады.

Сондай-ақ, жануар ұзақ уақыт су арқылы жүре алады. Рекорд 9 күн бойы жүзіп, 687 км жолдама жасамай-ақ жүзген ақ маманға тиесілі.

Ареал - ақ аюлар қайда тұрады

Ақ аюдың мекендейтін жері
Ақ аюдың мекендейтін жері

Полярлық аю Солтүстік жарты шардың полярлы аумағында тұрады. Оның оңтүстік шекарасы Ньюфаундленд аралынан өтеді. Сондай-ақ, Жыртқыш Ресей, АҚШ, Канада және Гренландияға тиесілі тундралардан табылған. Полярлық аюлар Чукотка, Баренц, Кара теңіздер жағасынан тұрады.

Кейбір адамдар Арктикада тұрады, бірақ көбінесе осы аймақтың оңтүстік аймақтарын тастамауды жөн көреді. Олардың тұрғылықты жері поляр мұзының шекарасына да байланысты. Жазда олар еріген, ал жануарлар суық жерлерге көшуге мәжбүр.

Қызықты факт : Ақ аюлар солтүстік ендік 88 градусынан асып кетпейді. Бұл жерде тым суық климат бар екендігіне байланысты. Температураны төменнен төменге түсіруге болады - 50 градус.

Таңбалардың ерекшеліктері

Жас кубалар жиі бір-бірімен ойнайды
Жас кубалар жиі бір-бірімен ойнайды

Полярлық аю, оның жыртқыш өміріне қарамастан, өте тыныш жануар. Бұл агрессияны қажет болған жағдайда ғана көрсетеді. Сондай-ақ, аң өте жақсы сығындыс пен шыдамдылық таныта алады. Кейде ол бір жерде бір жерде отырып, ол өзін анықтап, қудаланбай бастайды.

Жас жеке адамдар көбінесе жекпе-жек ұйымдастырады. Олар барысында олар кез-келген зиянды қарсыласта тудырмайды, бірақ олар күресуді үйренеді. Бұл болашақ аңды пайдаланатын дағдыларды сатып алуға мүмкіндік береді.

Қызықты факт : Әйелдер жас ойындарына белсенді қатысады, оларға қарап, өмір сүру негіздерін үйренуге көмектеседі.

Тағам дегеніміз не

Полярлық аюлар жыртқыш өмір салтын жүргізеді, ол тек ет қолданады. Негізінен, ол моррларды, тығыздағыш, Нерпен, қоян, тарылту және Белухауды аң аулайды. Хайуан олжа болғаннан кейін ол оның табандары мен тістерін бөледі.

Аюлар ұсталған жануардың майын және терісін қолданады. Ол ет тек қатты аш болған кезде ғана жейді. Азық-түліктен, жыртқыш ақуыздар мен май кен орындарын қалыптастыруға қатысатын А дәрумені алады. Бұл аюға ағзадағы суық климатында өмір сүру үшін қажет ресурстарды қолдауға мүмкіндік береді.

Күн сайын ересек адам орта есеппен 7 кг тамақ жейді. Егер жыртқыш ұзақ уақыт бойы аш болса, онда ол күніне 20 кг-ға дейін созылуы мүмкін. Бірнеше күн бойы айғылған аң, әдеттегі олжаны аң аулауды тоқтатады, өйткені бұл әлсіздік сезінеді. Содан кейін ол балық аулау балықтарына, құс ұялары мен алақанның қирандыларына ауысады.

Ашылғандар полярлық аюларға арналған кезең жазда мұз ериді. Осыған байланысты олар азық-түлік мөлшері азырақ суық жерлерге көшуге мәжбүр. Мұндай жағдайларда аю кейде дененің ішкі ресурстарын жұмсай, 2-3 айға қарайды. Мұндай жағдайда ол жеуге болатын барлық нәрсеге шабуыл жасайды.

Аңшылық қалай

Аң аулау
Аң аулау

Ақ аюлар аң аулаудың әртүрлі тәсілдерін қолданады, бұл белгілі бір жануарды ұстап алу үшін тиімді болады. Мысалы, қоянды ұстап алу үшін оларды жоғары шөптен жоғалып, оның тәсілін күтеді. Жануар жақындаған кезде, жыртқыш оны құбырлы соққылармен ұрады.

Егер аюдың мұзды мұздату кезінде орналасқан морж тауып алса, ол аулақ болып, оны аудара алады. Таңқаларлық әсердің арқасында жануар ғарышта жоғалады және оңай жыртқыш болады. Алайда, моржға шабуыл жасаңыз, олар қатты бетке тұрса да, аюлар жиі шешілмейді, өйткені Олар ұзын Битнде қазудан қорқады.

Мөрді ұстап алу үшін жыртқыш олжасы ықтимал олжамен қалған мұзды іздейді. Аю оларды өзіне сәйкес етіп, шеттерін жандандырады, ол белдіктегі судың астына түсіп, жануарды аузына тартып, оны ұстап алады.

Қызықты факт : Полярлық аюлар тау-кен өндірісіне қол жеткізе алады, еңкейіп, 10-12 м қашықтықты тез арада азайтады, содан кейін олар серпіліп, шабуыл жасайды.

Өмір салты

Көптеген адамдар морингтік өмір салтындырады. Жаз мұздықтар ері бастағанда, олар суық жерлерге ауысады. Қыста, су қайтадан қатып қалған кезде, осы аймаққа оралды.

Көптеген ересектер тамақ іздейді. Егер куб қорғансыз болса, олар оларға қамқорлық жасауға және өмір сүру негіздерін үйретуге тырысады.

Ойнатқыш

Жастармен ақ мамандық
Жастармен ақ мамандық

Қыста жүкті аналықтар ұйқыға түседі, бұл 50-80 күнге созылады. Еркектер мен әйелдер ұрпақтарын күтпеген адамдар, сондай-ақ аязды осылай күте алады. Алайда, олардың күтуі 5-7 күнге созылады, ал ешкім жыл сайын келмейді.

Арманға батырылғанға дейін аю Берлоганы қазып, дайын. Жүкті аналықтардың көпшілігі Вригель аралына және Франц Джозеф Архипелагқа барады, онда олар ұйқыға түседі.

Өндірілген зат

Аюлардың алғашқы ұрпақтары төрт жылдан ерте туылмайды. Текшелер 2-3 жыл аралығында пайда болады. Бір кездері әйел үш кубадан аспайды. Полярлық аюлардың үйленуі наурыз айында басталып, маусымға дейін жалғасады. Оның назарында бір-бірімен күресетін кем дегенде үш ер адам, әдетте бір әйелді талап етеді. Әркімнің назарын бағалау Барлығының назарын бағалау, әйел жеке тұлға ең қолайлы.

Бала тууға дайындық қазан айында басталады. Медведиялық Берлоганың тиісті жерін және қазындыларын табады. Күту күйінде ол қараша айының ортасында түсіп, оған сәуір айының ішінде орналасқан.

Қызықты факт : Көбінесе жүкті аю топтарға жиналып, бір-біріне көмектесіп, кейбір аумақтарда бургетиктерді қазып жатыр.

Ақ аю
Ақ аю

Жүктілік 250 күнге созылады. Төсек текшелері соқыр және саңырау. Алғашқы айда олар қорқады, ал 30 күннен кейін ғана көздерін ашады. Жаңа туған нәрестелер орташа есеппен 600 грамм, ал олардың өлшемі 35 см-ден аспайды. Аюмен ұрпақтар 2-3 жыл тұрады, алғашқы 18 айда тек сүтпен жейді.

Қанша тұрады

VIVO-да ер адамдар орташа есеппен 20 жыл, ал әйелдер - 25. Жеке тұлғаның табиғаты бойынша олар үнемі тамақты іздеп, жүктемелерді үнемі жеткізуге мәжбүр болады. Қорларда, жақын бақылаумен, аюлар 45 жылға дейін тұрады. Өмірлік кезең жануардың адамдардан тамақ алатындығына байланысты артады, оған ұзақ қашықтықта жүрудің қажеті жоқ.

Табиғи жаулар

Поляр аюы ең мықты және жалған жыртқыштардың бірі болғандықтан, Вивода, ол іс жүзінде ешқандай жаулар жоқ. Ересек адам мен дені сау адам басқа жануарлардан қорықпайды, өйткені ешқандай қиындықсыз шабуылдаушылар тобын жеңе алмайды.

Жекпе-жек кезінде ақ аюлар көбінесе артқы аяқтарда тұрады
Жекпе-жек кезінде ақ аюлар көбінесе артқы аяқтарда тұрады

Егер поляр аюы ауырып қалса немесе аштықтан әлсіресе, қасқырлар, құмдар, вальмалар мен лайнерлер оған шабуыл жасай алады. Бұл жағдайда, аңдар алыстатып, жақындап келе жатқан қарсыластардан алшақтайды. Сондай-ақ, осал аю оның беголығынан алшақ қалмауға тырысады. Егер ол «үйге» жасырса, шабуылдаушылар жеңе алмайды. Ішіне өрмелеу кезінде аю бастарын кіреберіске айналдырады және кез-келген жыртқышты жіберуге дайын болады.

Неліктен түрлер саны азайды

Алдағы жылдары полярлық аюлардың саны біртіндеп азаяды, ал алдағы жылдары кейбір популяциялар толығымен жоғалуы мүмкін. 40 жастан асқан жеке тұлғалардың үштен бір үштен бірі жер бетінде өмір сүреді деп саналады.

Поляр аюларының санының біртіндеп төмендеуінің басты себебі біртіндеп азаяды, бұл жаһандық жылынудың арқасында біртіндеп балқыту. Жануарлардың диапазоны азаяды, тамақ іздеп, жүкті аю мойынтіректерін, сондай-ақ жүктіліктің аю подшипниктері әрқашан босану үшін қолайлы жерлерге ие бола алмайды. Ерте ересектер сонымен қатар ұрпақтары бар әйелдер сол кезде ұрпақтарын жойады. Бұл олардың жойылуына әкеледі.

Климаттың өзгеруіне байланысты аюлар өмір сүретін жерлердегі мұз
Климаттың өзгеруіне байланысты аюлар өмір сүретін жерлердегі мұз

Адам сонымен қатар оның «үлесін» полярлық аюлардың санының қысқаруына шығарады. Браконьерлік, аңшылар қара базарда жоғары бағаланатын теріні зерттейді.

Қызықты факт : КСРО-да полярлық аюлар аң аулауға 1956 жылы тыйым салынды, бірақ браконьерлер өз қызметін тоқтатпады.

Жыл сайын Ресей Федерациясының аумағында браконьерлер орта есеппен 150 теріні шығарады. Және Канадада бұл сома 1000 аумақта орналасқан.

Экологияның нашарлауы полярлық аюлардың санына да кері әсерін тигізеді. Мұнайдың үздіксіз өндірісі және оны тасымалдау теңіз бетіне мұнай қабатының пайда болуына ықпал етеді. Осыған байланысты, экология бұзылады, популяция саны азайды. Егер майлы пленка аю жүніне тиіп кетсе, ол терморегуляцияға ие. Осыған байланысты жануар қатып қалады. Көбінесе мұнайды суға шығарылған тағамдармен бірге жыртқыштың ағзасына енеді. Бұл улануға әкеледі.

Пішіннің халық және мәртебесі

Поляр аюы өзі тұратын елдердің Қызыл кітабына енгізілген. Халық санын сақтау үшін 1976 жылы Рангель аралында қорық құрылды, онда олар жергілікті жеке тұлғаларға қамқорлық жасайды. Адамдар Берерридің сақталуын қадағалап, қолайлы ортаны сақтаумен айналысады.

2008 жылы Ресейде поляр аюларының санын сақтауға және сақтауға бағытталған арнайы бағдарлама іске қосылды. Ресей Федерациясында шамамен 5 мың адам бағаланды, ал әлемде олардың саны 20-дан 25 мыңға дейін.

Ғылыми классификация

  • Домен: Эукарота
  • Патшалық: Жануарлар
  • Отбасы: Эметазой
  • Жаннамасыз: екі жақты симметриялы
  • Дәрежесіз: сақталған
  • Түрі: Хордоды
  • SubType: омыртқалар
  • Инфрициа: Челейді
  • Отандық: төрт аяқты
  • Класс: Сүтқоректілер
  • Ішкі класс: аңдар
  • Инфрақызыл: плацентар
  • Ашылу: лавазиотерия
  • ОЛАР: ЖАҢА
  • Өту: ит тәрізді
  • Отбасы: гендер
  • Өзек: аюлар
  • Көру: Ақ аю

Ақ аю туралы қызықты бейне

Егер сіз қате тапсаңыз, мәтін фрагментін таңдап, нұқыңыз Ctrl + Enter. .

Кейбір жануарлар табиғатта өте ерекше, олар біздің ғаламшарымызда білмейтін адамдар жоқ. Осы жануарлардың бірі ақ аю . Бұл оның жақын туыстарынан сыртқы келбеті мен тіршілік ету ортасынан өте өзгеше. Бұл ең көп аю түрінен алыс және бұл одан да көп қызығушылық тудырады.

Түрі мен сипаттамасының шығу тегі

Сурет: Polar Bear

Сурет: Polar Bear

Соңғы зерттеулерге сәйкес, ғалымдар ақ аюдың, көзқарас бойынша, жақында тез эволюциямен пайда болған тұжырымдар жасады. Түрлердің жасы тек 150 мың жылды құрайды. Бұл ақпаратқа толықтай сенім арту мүмкін емес болғанымен, өйткені бұл жануардың генетикалық материалының жинақталуы қиындықтары бар. Мұздағы қалдықтарды анықтау өте сирек, сондықтан бұл жануарлар туралы көп нәрсе сақталады.

Сонымен, полярлық аю сүтқоректілер класына, жыртқыш отрядтарына, субдонтинге, субдонтинге, аюлар тұқымдасымен, алда. Оны сондай-ақ солтүстік немесе теңіз арқылы аз, азырақ полярлық аю деп те аталады. Уақыт аюлар Бурядан эволюция кезінде және солтүстік полярлық ендіктерге бейімделу кезінде пайда болды деп саналады.

Бейне: полярлық аю

Осы ғасырда аралық типтегі дәлелдер анықталды - үлкен полярлы аю, оның сүйегі заманауи, нәтижелер бір жарым есе көп, нәтижелер бірнеше сүйектермен шектелген. Осы типтегі ДНҚ ДНҚ-ға ұқсас, екі қоңыр және заманауи ақ. Сондықтан, оны эволюцияның аралық байланысы деп санауға болады.

Эволюция кезінде түрлердің алуан түрлілігі алынып тасталды, жануарлар өмір сүру жағдайлары мен азық-түлік түрлерімен өте шектеулі. Бұл ең күшті және қауіпті жыртқыштардың бірі. Оның денесі өте үлкен: ұзындығы 3 метрге жетеді, ал 1,5 метрге дейін созылады. Мұндай жануардың салмағы өте үлкен: ең үлкен еркектер - 800 - 1000 кг, әйелдер әлдеқайда аз, ал олардың ең ірісі 400 кг.

Көрініс және ерекшеліктер

Сурет: Жануарлар полярлы аю

Сурет: Жануарлар полярлы аю

Ақ аюлар. Үлкен, ауыр жануарлар. Денемен салыстырғанда басы кішкентай, ұзартылған, сәл тегістелген. Дөңгелек көздер мұрынға жақын отырғызылады. Көздің үстінде бас сүйектердің рельефі айқын көрінеді, мұнда аң - бұл ең жұқа майлы стулар. Құлақтар қысқа, дөңгелек, кішкентай. Мұрын ұзартылады, ит сияқты. Ақ аюдың мойны ұзындықтың басқа түрлерінен өзгеше, алға созылып, басы өте жұқа. Мойынның астында кеңейеді, денеге түседі. Онда өте үлкен аю бар, қосымша көлем қалың, ұзын, қатты жүн және үстірт жасайды.

Әсіресе оның табандары. Аюға бір соққы болса, оның құрбандығын, егер кішкентай өлшемдер болса, өлтіре алады. Таңқаларлық, бірақ аяғына қарамастан, ол өте ақылды және тез жүгіреді. Полярлық аюды бүйірден көру, оны тіпті әсем және талғампаз деп атауға болады. Алдыңғы аяқтарында саусақтардың арасында жеткізілімдер бар, олар күшті соққыларды жасауға көмектеседі, олардың көмегімен жануарлардың көмегі өте жақсы жүзеді. Торчин кішкентай ақ құйрығымен аяқталады.

Ақ аюлар керемет суықтан, мұз бен қардың ішінде, қар мен суық суларда тұруға бейімделген. Табиғат оларға қалың май қабаты 13 см-ге жетеді.

Аюлардың терісі қалың, қара, ол табандарда айқын көрінеді, ал табандарда, ал табандарда, жүн бар. Бұл батыл түрде қозғалады және мұз үстінде сырғып кетпейді. Ал ең айқын - жүн, бұл тығыз қатыгез, екі қабатты, қалың, сонымен қатар аюды қатал климаттан қорғайды.

Поляр аю қай жерде тұрады?

Сурет: Ақ аюдың қызыл кітабы

Сурет: Ақ аюдың қызыл кітабы

Аюлар үшін суық, ол әдетте оның осы түрдің арқасында пайда болды, ал өмір оны осындай жағдайда қабылдайды. Тұрғын үйдің жанында мұхит қатысуы керек. Суши аюларына қарай алыста кетпейді, бірақ олар мұзды шомылдыруы мүмкін. Таңқаларлық, бұл жануарлар жағалаудан жүз шақырымға жүзе алады.

Жағалаудан жүзетін қашықтық 600 км жерде тіркелген. Суда, әрине, олар өздерінің жыртқыштарын ұстап алады деп үміттенеді. Сондықтан оларды кейде теңіз деп атайды.

Жеке тұлғалардың ең көп саны Солтүстік Мұзды мұхиттың жағасында тұрады. Бұл солтүстік аюлар әлемдегі ең суық аралдар, мысалы, Канада және Гренландия аралдары, мысалы, Канада және Гренландия аралдары, мысалы, Еуразияны жуады, атап айтқанда, барренц теңізі, Чукотка, Шығыс Сібір, Охот және Кароский, теңіз Лаптав пен теңіз кемефорт. Полярлық аюлардың ең оңтүстік тіршілік ету ортасы - Аляска және Норвегияның жағалауы. Ашық күндері инфрақұрылымдарға жақын болған жағдайлар жоқ, аюлар жеуге жарамды іздеуге жарамды, олар көбінесе бұл туралы жаңалықтарда жазады.

Аюлардың тұтқында үлкен бассейні бар қоршауда ұстайды. Суға үнемі қажет, әсіресе жазда. Хайуанаттар бағындағы ыстықта сіз поляр аюдың суға қалай секіретінін, жүзуді қалай секіретінін жиі көре аласыз, ол жерде ойнайды және ол қайтадан айналып өту үшін ғана пайда болады.

Поляр аюы не жейді?

Сурет: Ақ солтүстік аю

Сурет: Ақ солтүстік аю

Ақ аюлар ең үлкен жыртқыштар, оларға көп мөлшерде тамақ қажет. Ауыр климаттық жағдайларға байланысты олар осы жануарлардың диетасын кездестіретіндер өте шектеулі, өйткені аюдың құрбандары да сол жағдайда өмір сүретін жануарлардың арасында ғана, және олар негізінен таба алмайды суда.

Аюлардың негізгі жемін саусақтарда көрсетуге болады:

  • Гренландияның тығыздағышы;
  • Қоңырауға арналған Nerpe;
  • Теңіз жастықшалары;
  • Жас вальсус;
  • Нарвала;
  • Белухи;
  • Балық;
  • Arrion;
  • Құстардың жұмыртқалары.

Олар қалталарда шығарады, сыртта, сыртта күзетеді, содан кейін олжаны жеп, басын суға батырып, тістеріңізді суға батырыңыз. Көбісі, әрине, нервтер мен итбалықтар. Жануарды ән айту, олар алдымен теріні және тері астындағы майларды, қалған тәбеттің қалған бөлігін сіңіреді. Орташа алғанда, олар 10 кг-ға дейін аштықты сөндіруге жеткілікті. Бірақ егер ұзақ қамаулардан немесе күту күйінен кейін аю болса, онда ол бәрін жеуге дайын, толығымен, ол 20 кг тағамды сіңіре алады.

Жазда, аюлар кейбір жерлерде, мұздықтардың аң аулауы мен кетуіне байланысты кейбір жерлерде тамақтану қиын. Бұл күштер құстардың, ұсақ жануарлардың немесе тіпті кесспулдер мен полигондарды іздеудегі материкке терең енуден бастап.

Ашаршылық соққыларында болады, аюлар болады және тәжірибесі бар. Ең ұзақ төрт айға дейін созылуы мүмкін. Бірақ жануарлар бұған дайын, олардың май қоры тек жылытылмаған, сонымен қатар аштық кезеңіндегі қоректік заттардың қайнар көзі болып табылады.

Мінез-құлық пен өмір салтының ерекшеліктері

Сурет: үлкен ақ аю

Сурет: үлкен ақ аю

Полярлық аюлардың екі негізгі қажеттілігі - тамақ және ұйқы. Бұл суық климатта таңқаларлық емес. Жануар көп уақытты мұзға, аңдап, құрбандарын жейді. Аң аулау және олардың өмірі бар. Олар жағалауда қалаған, жас моржды іздеді. Кішкентай ник аюды оның тырнағын абайлап тапты. Ақ түс осында өте пайдалы, ол қардың фонында аюды масктивалайды. Мақсаттан он метр биіктікте бір рет, өткір секірумен бірге аю оның жәбірленушесіне қарай жүгіреді. Бірақ моррлардың ересектері әлі де тістерде емес, олар тіпті жекпе-жегін суға түсе алады.

Тамақтанғаннан кейін аю бірнеше сағат ұйықтай алады, содан кейін ол аң аулауға қайта оралады. Бұл майда болу үшін қажет, өйткені Солтүстік Мұхитта да олардың қиыншылықтары бар. Бұл таңқаларлық, бірақ бәрі де мұзды жағалаулардан шығады, бұл Ащыдан кетеді, бұл аюдың аңдары мен күштерінің жердегі тапшы тағамын іздеуге мүмкіндік береді.

Самцов және жүкті аналықтардың өмірі: аң аулау және ұйқы ауысады. Қыс үшін олар күту күйіне түсуі мүмкін, бірақ қажет емес. Егер аю болса және Берлогада тасталса, онда ол ұзақ уақыт емес. Ұйқы бір айдан үшке дейін созылуы мүмкін, содан кейін - қайтадан аң аулау.

Жүкті аналықтар күтуге дейін, ал ұзақ уақыт бойы, ал ұзақ уақыт, қазаннан сәуірге дейін. Ақ аюдың орташа өмірі 20-30 жыл. Ақ аюлар фриллден тұратын өмірге дағдыланған. Жақын жерде тұратын барлық тіршілік иелері ықтимал тамақ болып табылады. Сондықтан, аңға адамға және иттерге шабуыл жасай алады.

Аюлар аңшылар ананың осы жануарлардағы осы жануарлардағы ұрпақтарға ерекше қонымды атап өтті. Бірнеше жағдай аюлар сөніп, өлтірілген кульстарды жалап, оны жалап, оған жақындап келе жатқан қауіптерді елемеу болған кезде тіркелді. Сондай-ақ, белгілі бір агрессияның кісі өлтірушілерге деген белгілі көріністері.

Әлеуметтік құрылым және көбейту

Сурет: жас полярлық аю

Сурет: жас полярлық аю

Полярлық аюлар - табиғатта, еркектер де, әйелдер де, әйелдер де. Олар бір-біріне адасып, аң аулауға болады, бірақ олармен олармен байланыса алмайды. Жануарлар неке кезеңін бастағанда, және бұл көктем, наурыз - маусым, ер адамдар әйелдерге бейімделіп, басқа еркектермен бірге шайқаста болады. Әр әйел әйел ерлер ерлермен бірге болуы мүмкін. Ол жеңген адаммен жұптайды.

Жүктілік шамамен сегіз айға созылады. Осы уақыт ішінде аналықтардың күкіртке және күтуге уақыт бар. Көктемге қарай жарық бірден үшке дейін, бірақ көбінесе олардың екеуі де пайда болады. Бір баланың салмағы килограмнан аз, ал жүн жоқ. Балалардың жиырма пайызы өліп жатыр. Аю айының алдында және соқырлар мүлдем жоқ, олар өте баяу дамып, аналар жылытқыштары мен қамқорлығы қажет. Полярлық аюлардағы лактация кезеңі бір жарым жылға дейін созылады. Екі жасқа дейін жастар анасымен бірге тұра алады, содан кейін жалғыз өмір сүруді бастайды.

Әйелдер төрт жылдан бері жартылай қолдарға айналады, бірақ кейде олар сегіз жыл ішінде алғашқы ұрпақтар болады. Еркектер кемелдікке жетеді, тіпті бес жыл, тіпті кейінірек. Аю анасы жүктілікке және үш жыл бойы бірге тамақтандыруға арналған. Бұл әйелдер үш жылда бір рет туылған кезде ең сәтті нұсқа. Бірақ табиғатта, әрине, тұрақты қиындықтар бар, ал әйелдер жиі жүкті болады. Сондықтан полярлық аюлардың санын көбейту қиын.

Табиғи ақ аюлар

Сурет: Сібір ақ аюы

Сурет: Сібір ақ аюы

Дұшпандардың солтүстігіндегі тұрғындар арасында полярлық аюлар көп емес. Ересек адаммен күресе алатын аз адамдар көп. Алайда, бұл жүзу мен сүңгуірлер кезінде, алайда, аюдың өзі аң аулау кезінде, алайда, үлкен сынақшылармен бірге моррлардың ересектері оған шабуыл жасай алады, ал мылтықтарға шабуыл жасалады - үлкен теңіз жыртқыштары.

Полярлық аюлардың жаулары туралы айта отырып, олардың жас болуы мүмкін екенін атап өткен жөн. Олар соншалықты дәрменсіз, оларда ол жерде, олар барлық жер үсті жыртқыштарының өндірісі бола алады:

Егер анасы олжаға байқалса немесе көшіп келсе, текшелер бірден қауіп төндіреді, негізсіз және ақымақ, олар өліммен кездесуге асығады. Тіпті ресми түрде қорғалып, аюлар браконьерлердің құрбанына айналады. Ер адам болған, полярлық аюлардың басты жауы болып қала берді.

Пішіннің халық және мәртебесі

Сурет: қызыл кітаптан полярлық аю

Сурет: қызыл кітаптан полярлық аю

Полярлық аюлардың жалпы саны 20 - 25 мың жеке мәліметтермен. Алайда, ғалымдар санның қысқаратындығыншектеуін 2050 жылға қарай болжайды.

Географиялық жағынан полярлық аюлардың үш популяциясын бөліңіз:

  • Чукотско-Аласкан;
  • Карско-Баренцоморская;
  • Лаптевская.

Ресейде ақ аюлар қызыл кітапқа, осал топтың мәртебесіне дейін тізімделеді. Полярлық аюлардың санының артуы күмән тудырады: олар баяу көбейеді, ал өлім-жітім құлап кетпейді. Түсірілім аюларына тыйым салынғанына қарамастан, көптеген адамдар теріге арналған браконьерлердің құрбандары болады, тіпті тек қана көңілді. Сонымен қатар, жануарлардың физикалық жағдайы нашарлайды.

Ғалымдар жылынуды болжайды, бұл бұған жақсы ештеңе уәде бермейді. Мұзды аюлардың балқымасынан аюлар өздерінің тіршілік ету ортасынан және аң аулауға, аштыққа, аштықтан айырылады және мерзімінен бұрын өледі, тіпті ұрпақтардан кетуге уақыт жоқ. Өткен ондаған жылдар ішінде тіршілік ету ортасының экологиясы нашарлады, бұл популяция санына да әсер етеді және жеке тұлғалардың өмірін азайтады.

Полярлық аюларды қорғау

Сурет: Жануарлар полярлы аю

Сурет: Жануарлар полярлы аю

Ұзақ уақыт бойы осы таңғажайып жануарларды табу, аңшылар аюларды ет пен мұқабаларға қиратты. Аңшы ерекше болды, терісі оның кіммен салыстырылмайды. Бірақ ғылымның дамуы және адамдар арасында таралуы табиғатқа деген қызығушылықпен, жануарлардың әр түрлі түрлерін сақтауға деген ұмтылыс заңдылықты қорғауға бастады.

ХХ ғасырдың ортасынан бастап Ресейдегі полярлық аюларға аң аулауға тыйым салынады. Аляска, Канада мен Гренландияда аюлар аң аулауға арналған арнайы квоталар бар. Бұл квоталар жылдан жылға жылтан бастап, ғалымдардың болжамдарына және санауға байланысты ерекшеленеді.

1973 жылы көптеген аюлары бар елдер арасында оларды қорғау туралы келісім жасалды. Олар үшін аң аулау қылмыстық арктикалық тұрғындардың дәстүрлі рәсімдерін қоспағанда, оларды қылмыстық жазаға шықты.

Сондай-ақ, жануарлардың жеке тұлғаларының санын көбейту мақсатында резерв 1976 жылы Рангель аралында құрылды, бұл жерде аюлардың өздері ұрпақтарын киюге бекітілген. ХХІ ғасырда Ресей ХХІ ғасырдағы Ресей мен Америка Құрама Штаттары арасында Чукчи-Аласкан типіндегі халықтың сақталуына қатысты. Барлық күш-жігерге қарамастан, алдағы жылдардағы аюлар саны үшін болжам қайғылы. Адамдардың барлық күш-жігеріне қарамастан, барлық ережелерді бұзатын және аюларды жоятын адамдар бар. Жаһандық жылыну жақсы күрделі жануарлардан айырады, қоршаған ортаның ластануы олардың денсаулығына әсер етпейді.

Қазір адамдарда жануарларға көмектесіп, табиғатқа көмектескісі келеді. Бұл үміт береді ақ аю Бұл өздерін жақсы сезінеді және мүмкін, алдағы жылдары санның көбеюі мүмкін.

Жарияланған күн: 02/07/2019

Жаңарту күні: 09.09.2019 16:20

Автор: Алексеева Инна


Добавить комментарий